Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου 2008

ΡΑΔΙΟΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ



Παρασκευή, το τελευταίο Ραδιοχρονογράφημα της εβδομάδας, θα το διαβάσετε παρακάτω όπως ακούστηκε στο Κανάλι 1, Πειραιάς, 90,4 FM, μεσημέρι παρά κάτι. Αυτοί τη δουλειά τους, εμείς τη δική μας. Αύριο, στον «Αφρό των Ημερών», επίσης στο Κανάλι 1, δέκα το βράδυ και έως τα μεσάνυχτα, θα απολαύσετε μιαν ανθοφορία jazz και κλασικής μουσικής, καθώς και επιλογές από βιβλία, και ολίγον τι ψυχωφελές μπλα-μπλα. Συντονιστείτε!!!

Διαβάζει ο Βουλγαράκης Hans Fallada;

Χωνόμαστε και χανόμαστε, για να βρεθούμε λυτρωτικά και να συναντηθούμε, οι φίλοι μου κι εγώ, σε τόπους όπου το ποιοτικό είναι η δύναμη κρούσης, με τρόπους που παραμένουν άγνωστοι σε όσους, κατακλέβοντας χυδαία Hegel και Hemingway διατείνονται πως ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό. Άλλοι, παλαιότερα, κατάκλεψαν, με παταγώδη αποτυχία, την Aufhebung, πάλι από τον Hegel, την Υπέρβαση, θέλοντας να φέρουν, λέει, την άνοιξη στην πολιτική, και την πολιτική στην άνοιξη, θυμάστε; Πιο πρόσφατα, και με άκομψη αναλγησία, ίνα μη τι χείρον είπω, επιστρατεύθηκε ο Στρατηγός Άνεμος, κλοπή κατάφωρη κι αυτή από τον ξακουστό Στρατηγό Χειμώνα του Μιχαήλ Ιλαριόνοβιτς Κουτούζοφ.
Χωνόμαστε και χανόμαστε, για να βρεθούμε λυτρωτικά και να συναντηθούμε, οι φίλοι μου κι εγώ, σε μουσικές και σελίδες, στη μουσική των σελίδων και στις σελίδες της μουσικής, γιατί, δεκαετίες τώρα, και παρά τις προκλήσεις και τις προσκλήσεις, εμμένουμε στη θέση ότι δεν ζούμε για τα φράγκα (τα οποία, παρεμπιπτόντως, ξέρουμε υπέροχα να σκορπάμε), δεν ζούμε για την εξουσία (η οποία μας ήταν ανέκαθεν απεχθής), δεν ζούμε για τη δόξα (μιας και μας αρκεί όση έχουμε ήδη κατακτήσει στα καπηλειά της Ανταρσίας, της Ποίησης, και του Έρωτος). Αλλά ζούμε για να στήνουμε γιορτές και γλέντια στις κατακόμβες της Επίσημης Πραγματικότητας, ζούμε για να απολαμβάνουμε αυτό που πνεύματα τολμηρά θέλησαν, και μπόρεσαν, να προσφέρουν στην Αχανή Βιβλιοθήκη που τόσο εγκωμίασε ο Μπόρχες, και που άλλοι τη λένε Σύμπαν και άλλοι Μπαράκι στα Εξάρχεια γεμάτο πρόσωπα που σου μιλάνε με τις ρυτίδες, το βλέμμα, τα χαμόγελα. Και ζούμε, ίσως, για να προσφέρουμε κι εμείς το κατιτίς μας στο πώς μπορεί στις μέρες μας να λέει κανείς, «Φίλε, έλα να τα πούμε και να τα πιούμε», «Αγάπη μου, έλα στον κήπο, έχει δροσιά», «Κάθαρμα, δεν βλέπουν όλοι τηλεόραση απ’ το πρωί μέχρι το βράδυ».
Ζούμε, επίσης, για να είμαστε Τρανοί Τελάληδες της Τρυφερότητας και για να διαλαλούμε τα όσα ωραία και καλά πέφτουν στα χρυσαφένια δίχτυα της αντίληψής μας. Παρασκευή, σήμερα, και ιδού τι σας προτείνουμε για το Παρασκευοσαββατοκύριακο: Hans Fallada ο συγγραφέας και «Μόνος στο Βερολίνο» το μυθιστόρημα. Ο οίκος Πόλις το εκδίδει, και η Άντζη Σαλταμπάση υπογράφει τη μετάφραση. Κατά καιρούς, τοπογράφος, λογιστής, νυχτοφύλακας, έμπορος δημητριακών, διαφημιστής, μεταφραστής, και δημοσιογράφος, ο Fallada αναδεικνύεται σε χρονικογράφο και ανατόμο της Γερμανίας του Μεσοπολέμου, και, εδώ, με το κύκνειο άσμα του, το «Μόνος στο Βερολίνο», γραμμένο το 1947, λίγο πριν πεθάνει από υπερβολική δόση υπνωτικών, καταγράφει συγκλονιστικά τον τρόμο και την αθλιότητα στο Τρίτο Ράιχ, αλλά και το κεράκι της ελπίδας που επιμένει πάντα να καίει και να φέγγει μες στον μέλανα δρυμό της απελπισίας.
Υπήρξαν άνθρωποι, όπως το ζεύγος Κβάνγκελ, του Fallada, που με πενιχρά μέσα, αντιστάθηκαν στο φαντασμαγορικό σιδερόφραχτο κιτς του Χίτλερ. Και υπάρχουν άνθρωποι που δεν θα πάψουν, με άλλα μέσα βεβαίως, να αντιστέκονται στο ταχύπλοο μαγιοκαδενόφραχτο κιτς της υπουργοποιημένης αφασίας.
Διαβάζει ο Βουλγαράκης Hans Fallada;

Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης
Πλατεία Παπαδιαμάντη, 12/09/08

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

"γιορτές και γλέντια στις κατακόμβες της Επίσημης Πραγματικότητας"
υπέροχες εμμονές.

George-Icaros Babassakis είπε...

@tovytio: Πώς αλλιώς, φίλτατε Σπύρο! Άσε που συχνάζουμε στον ίδιο δρόμο, σε γειτονικά στέκια! Καλό Σαββατοκύριακο!

Ανώνυμος είπε...

χμ..λέτε ο Βουλγαράκης να διαβάζει τοπογράφους σαν τον Κλάιστ, τον Μπροχ
(ή θυμάμαι λάθος?) κλπ?
Ισως.Εχει όμως σημασία?
Δεν νομίζω.
Φιλικά και καλό σαββατοκύριακο.
Η επίορκος, τρόπον τινά.
@βάσω

George-Icaros Babassakis είπε...

@βάσω:΄Σύμφωνα με τις τελευταίες φήμες έχει κλειστεί σε γνωστό κακόφημο καπηλειό και διαβάζει μετά μανίας το Mason & Dixon. Προβλέπεται εγκεφαλικό!
Καλό Σαββατοκύριακο!

Ανώνυμος είπε...

xaxaxaxaxax

Ανώνυμος είπε...

^yannis
to email etoimazeta..

George-Icaros Babassakis είπε...

@yannis: Άντε, Τζόνυ, ο γέροντας περιμένει. Πότε έρχεσαι από τας Αμερικάς;