Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2008

ΜΑΝΟΣ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙΣ





Στο σημερινό μου Ραδιοχρονογράφημα, στο Κανάλι 1, Πειραιάς, 90,4 FM, τίμησα τη γενέθλια ημέρα του Μάνου Χατζιδάκι (γεννήθηκε στην Ξάνθη στις 23 Οκτωβρίου του 1925), που έζησε ως Μεγάλος Ερωτικός, διέπρεψε ως σπουδαίος μελωδός, έλαμψε ως εξαίρετος άνθρωπος και της αισθηματικής μας αγωγής άριστος αρωγός. Διάβασα μερικές πολύτιμες λέξεις από τα θαυμαστά Σχόλια του Τρίτου, γραμμένες πριν από τριάντα ολόκληρα χρόνια, μα τόσο επίκαιρες, αλίμονο, ακόμη: «Οι κώνωπες υψιπετούν/ Ρουφούν το αίμα κι ενοχλούν/ Καθήκον του πολίτη είναι να συνεργήσει για να σκοτωθούν/ Τότε λουλούδια ανθούν/ κι ο ύπνος είναι ατάραχος/ σ’ όσους επιζητούν να κοιμηθούν/ και για τους άλλους/ τους ολίγους που ξαγρυπνούν/ ας τους αφήσουμε να εργαστούν/ Χωρίς τους κώνωπες/ είναι βέβαιον ότι θα παράγουν/ τραγούδια εξαίσια, εμβατήρια και ωδές/ για όλο το έθνος, για όλο τον λαό/ κι όχι για σχολές κομματικές/ ή για παρατάξεις πολιτικές./ Η παρούσα ώρα είναι για κλάματα. Ο τόπος μας γράφει μια μουσική ιστορία εξαθλιωμένη, με μελωδίες ασήμαντες και με συμμετοχή χιλιάδων νέων, που σπουδάζουν ερωτική καταπίεση κι ανασφάλεια. Το μουσικό μας κατεστημένο σήμερα είναι ένας μαυρόασπρος εφιάλτης, σε δυο κανάλια, σε πολλά γήπεδα, κι άπειρες πλατείες. Και τα κουνούπια θάρεψαν πως είναι μέλισσες και πως παράγουν μέλι. Οφείλουμε να αντιδράσουμε και να αγοράσουμε ομπρέλες . Όχι για τα κουνούπια, αλλά για τις επερχόμενες βροχές. Επίσης να μην ξεχάσουμε να προμηθευτούμε χάρτινες σημαίες για τις γιορτές. Και κάποιο φίλο φωτογράφο. Για μερικές φωτογραφίες αναμνηστικές. Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα μεταπηδήσουμε ανέτως από την ηλικία που ευρισκόμεθα στην επομένη που όπως και νάναι περιέχει πολλές εκπλήξεις και για μας τους ίδιους και για τους ανθρώπους που αγαπάμε. Κι όσο για τα κουνούπια ας ενώσουμε τις προσευχές μας κι ίσως μας στείλει ο Θεός ένα γερό άνεμο και ξεπαστρέψει την Ελληνική μας Χώρα απ’ την ντροπή της δραστηριότητας των κουνουπιών και της επικινδύνου παρουσίας των. Αμήν».

Αύριο, επίσης στο Κανάλι 1, στην εκπομπή «Ράδιο Προπαγάνδα – Η Φωνή της Λαϊκής Ελίτ», 11 το πρωί έως 2 το μεσημέρι, μεταξύ όλων των άλλων (σκάκι, βιβλίο, γευσιγνωσία, περιοδικά, θέατρο, ποίηση, και όλα τα καλά), θα ακουστεί η εξαίσια μουσική και η φωνή του Μάνου Χατζιδάκι. Επίσης, θα διαβαστούν ποιήματά του από τις συλλογές Μυθολογία και Μυθολογία Δεύτερη, που εξέδωσε με κομψή φροντίδα, όπως πάντα, ο Σταύρος Πετσόπουλος στην Άγρα.

«Λατρεύω την αγάπη/ γιατί με κάνει να σκέφτομαι.// Λατρεύω στη σκέψη/ γιατί με οδηγεί στην πράξη.// Λατρεύω την πράξη/ γιατί με κάνει ελεύθερο/ να σκέφτομαι και ν’ αγαπώ» (Μάνος Χατζιδάκις. «Λατρευτικό»).

1 σχόλιο:

Αιολος είπε...

Κε Μπαμπασάκη καλημέρα. Όταν μπορέσετε παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μου στο christosmichael1@yahoo.gr γιατί δεν βρίσκω την ηλεκτρονική σας διεύθυνση...

Ευχαριστώ.