Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010

ΟΜΟΡΦΙΑ ΚΑΙ ΓΝΩΣΗ


[Το σημερινό μου Ραδιοχρονογράφημα, στο Κανάλι 1, Πειραιάς,90,4 FM και www.kanaliena.gr όπως πάντα στις 12 παρά δέκα, κάθε μεσημέρι, Δευτέρα έως Πέμπτη, και στις 11 παρά δέκα, κάθε Παρασκευή]:

Η Ομορφιά και η Γνώση ας Θριαμβεύσουν

Ναι, η Ομορφιά και η Γνώση ας θριαμβεύσουν, έστω στα σύγχρονα κρυφά σχολειά, έστω στις περιλάλητες κατακόμβες της επίσημης πραγματικότητας, εκεί που ιερουργεί η Φράξια Φραντς Φράνκα, εκεί που είναι άγνωστα τα ονόματα των ανόητων, των τυράννων, των πρακτόρων της ασχήμιας/ αναισθησίας/αμετροέπειας και είναι πασίγνωστα τα ονόματα όσων υπηρέτησαν και υπηρετούν το κάλλος/ τη διόραση/ τη σοφία/ την ευαισθησία: Gregory Markopoulos και Johnnie Cassavetes, Μάνος Χατζιδάκις και Θανάσης Παπακωνσταντίνου, Mark Rothko και Ελεάννα Μαρτίνου.
Χθες, έκανα πάλι τον τουρίστα στην ίδια μου την πόλη. Εκδράμαμε για derives, για άσκοπες, καίτοι γόνιμες, περιπλανήσεις μέσα στο άστυ, πτολίεθρον, για να πάμε πάλι στον Όμηρο. Η γυναίκα μου κι εγώ, στην Πειραιώς, χαμηλά, σιμά στον Πειραιά. Από τη μια, ανθυποσκυλάδικα του μεταμοντέρνου κουλουβάχατου, μαγαζά, κι όχι μαγαζιά, όχι βέβαια λαϊκά, όχι, μαγαζά της ημιζωής, μαγαζά του ταχύπλοου νεοπλουτισμού που την πάτησε ήδη. Κι από την άλλη, δύο τεμένη του πολιτισμού. Μπαίνουμε πρώτα στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού. Περιπλανιόμαστε. Περιχαρείς, και μ’ ένα μπουμπούκι αισιοδοξίας ν’ ανθίζει στην μπουτονιέρα της ψυχής μας, κομβιοδόχη της νόησης, βλέπουμε δεκάδες παιδιά από διάφορα σχολεία, με τις δασκάλες και τους δασκάλους τους, να κατακλύζουν το Ίδρυμα, να περνάνε από το κυλικείο, να κολατσίζουν γελώντας, και μετά να ξεναγούνται στους χώρους.
Και μετά, πιο δίπλα, να περνάμε στο κατόρθωμα του μεγάλου Νίκου Κεσσανλή, στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Στα ηνία της πια, οι εκλεκτοί φίλοι απ’ τα παλιά, Γιώργος Χαρβαλιάς και Πάνος Χαραλάμπους, ένα θαυμάσιο φυτώριο ταλέντων που θα τιμήσουν την Τέχνη και την Ελλάδα. Περιπλανιόμαστε στις εγκαταστάσεις, στα εργαστήρια, συζητάμε, λέμε ότι τα εικαστικά στην Ελλάδα είναι σε καλπάζουσα δημιουργική φάση, το έμψυχο υλικό είναι πλούσιο και λίαν ενθαρρυντικό, ένας έξυπνος συντονισμός και μια επινοητική σύμπνοια θα εξακόντιζαν τους Έλληνες εικαστικούς/ ζωγράφους/ γλύπτες/ περφόμερ στην πρώτη γραμμή της ευρωπαϊκής εικαστικής σκηνής. Στενές σχέσεις υπάρχουν ανάμεσα στα εικαστικά και την ποίηση, στα εικαστικά και τη φιλοσοφία, στα εικαστικά και την κοινωνική κριτική. Η καλλιτεχνική δημιουργία γίνεται ολοένα και πιο στοχαστική. Ναι, οι Έλληνες δημιουργοί μπορούν άνετα να βρεθούν στην πρώτη γραμμή. Και αυτό ήταν το στοίχημα που έπαιξε και το κέρδισε ο Νίκος Κεσσανλής. Και τέτοια στοιχήματα είναι που μας πάνε μπροστά, που μας κάνουν δημιουργικούς, που μας υψώνουν από τα λασπωμένα ρείθρα της χθαμαλής ρουτίνας & καθημερινότητας στις θεσπέσιες ουράνιες ή και υπόγειες, τi σημασία έχει;, γωνιές του φωτός, της ομορφιάς, της δημιουργικότητας.

Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης
Πλατεία Παπαδιαμάντη, 03/02/10

Δεν υπάρχουν σχόλια: