Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 6 Απριλίου 2008

ΤΟ ΟΓΔΟΟ ΡΑΔΙΟΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ


Το Όγδοο Ραδιοχρονογράφημα, παίδες! Μεταδόθηκε ψες, το μεσημέρι παρά πέντε, όπως πάντα, από το Κανάλι 1, Πειραιάς, 90.4, ως ακόμα μία ανάσα ποίησης, ακόμα μία υπενθύμιση του ότι από την ύλη των ονείρων καμωμένοι είμαστε!

Είναι Όλα Αλήθεια

Σύμφωνα με την Χάνα Άρεντ, οφείλουμε να αντιμετωπίζουμε κάπως ιδιαίτερα τους ποιητές, και εν γένει τους πνευματικούς δημιουργούς. Έχει άλλωστε ειπωθεί ότι αυτοί είναι οι άοπλοι νομοθέτες του κόσμου τούτου. Αλλά οι ισχυροί και οι κρατούντες έχουν κάποιες αντιρρήσεις. Και έχουν το χρήμα και τη δύναμη να επιβάλλουν τις εν λόγω αντιρρήσεις. Επιθυμούν να κάνει ο δημιουργός αυτό που του επιτάσσουν οι ίδιοι και όχι αυτό που τον καλεί να πλάσει η φαντασία, το ταλέντο του, και η ηθικοαισθητική συγκρότησή του.
Ευτυχώς, οι πιο ωραίοι δημιουργοί κάνουν τα δικά τους και… δεν μασάνε.. «JE NE MANGE PAS DE CE PAIN-LA», ήτοι «ΔΕΝ ΤΑ ΤΡΩΩ ΑΥΤΑ», διαβάζουμε στον τάφο του σπουδαίου ποιητή Μπενζαμέν Περέ (1899-1959). Ευτυχώς, οι πιο ωραίοι δημιουργοί στήνουν παρατηρητήρια του ουρανού, όπως έλεγαν οι υπερρεαλιστές~ γίνονται κοσμοναύτες του έσω διαστήματος, όπως έλεγε ο Αλεξάντερ Τρόκκι (λετριστής, καταστασιακός, και μπήτνικ μαζί~ ο μόνος που πέρασε και από τα τρία αυτά ανατρεπτικά κινήματα)~ αναζητούν, ανακαλύπτουν, και μας δωρίζουν το χρυσάφι του χρόνου, όπως τόσο όμορφα διατεινόταν ο Αντρέ Μπρετόν.
Τέτοιος δημιουργός υπήρξε και ο Όρσον Γουέλς. Το 1942, ο δημιουργός του συγκλονιστικού φιλμ «Πολίτης Κέιν», μεταβαίνει στη Βραζιλία για λογαριασμό της RKO, προκειμένου να κινηματογραφήσει το Καρναβάλι του Ρίο. Και, βέβαια, κάνει τα δικά του και όχι αυτά που ήθελε να του επιβάλει η εταιρεία. Τα «αφεντικά» κόβουν τη χρηματοδότηση και τον διατάσσουν να γυρίσει πίσω. Απτόητος, και αγέρωχος, ο Γουέλς τους αψηφάει, και κάτω από μυθιστορηματικές συνθήκες καταγράφει τη ζωή και τους αγώνες των φτωχών ψαράδων της Βραζιλίας, ιδίως τεσσάρων τολμηρών αλιεργατών που, αγανακτισμένοι από τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης, διέπλευσαν με τη σχεδία τους 2500 χιλιόμετρα για να διαμαρτυρηθούν στον τότε πρόεδρο της χώρας. Η RKO απέλυσε τον Γουέλς και εξαφανίζει το φιλμ (είπαν ότι «χάθηκε»).
Ευτυχώς, 309 μπομπίνες του Γουέλς βρέθηκαν τυχαία σε μιαν αποθήκη, το 1986, και ύστερα μια επταετία σκληρής και επιμελούς εργασίας, οι πάντες μπόρεσαν να θαυμάσουν αυτή τη δουλειά του μεγάλου δημιουργού. Ο τίτλος; «It’ All True». «Είναι Όλα Αλήθεια»! Έτσι, έστω και μετά τον θάνατό του, ο Όρσον Γουέλς θριάμβευσε, ενώ οι ισχυροί ηττήθηκαν!

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.