Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 12 Μαΐου 2008

ΡΑΔΙΟΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ



Ένας σημαντικός καλλιτέχνης, ο Δανιήλ, εκδίδει τις «Σημειώσεις» του. Με την ευκαιρία της έκδοσης, οι καλλιτέχνες: Β. Κανιάρης, Κ. Ξενάκης, Β. Δημητρέας, Διοχάντη, Δ. Αληθεινός, Γ. Μπουτεας, Γ. Λαζόγκας , Γ. Χατζημιχάλης , Κ. Τσώλης, Δ. Τζαμουράνης, Γκόκας, συμμετέχουν στην έκθεση με τίτλο «σημειώσεις και συζητήσεις». στην Γκαλερί Batagianni, στην Αγίων Αναργύρων, στου Ψυρρή. Οι παραπάνω καλλιτέχνες για πολλά χρόνια και σε διαφορετικές στιγμές συναντώνται μέσα από την πολλαπλότητα του έργου τους, με το εύρος της καλλιτεχνικής σκέψης, το ήθος και την ουσία του καλλιτεχνικού διαλόγου και της φιλικής αντιπαράθεσης.
Ο Δανιήλ γεννήθηκε το 1924 στον Πύργο Ηλείας. Άρχισε να σπουδάζει ιατρική αλλά εγκατέλειψε τοις σπουδές προκειμένου να αφοσιωθεί στη ζωγραφική. Ανάμεσα στα 1944 και τα 1947, σπουδάζει στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, στο εργαστήριο του Παρθένη. Το 1954 φεύγει για το Παρίσι με τριετή υποτροφία και έκτοτε ζει και εργάζεται εκεί.
Το βιβλίο «Σημειώσεις», λίαν κομψό και φροντισμένο, εκδόθηκε από τον οίκο Futura σε συνεργασία με την Γκαλερί Batagianni.

Γράφει ο Δανιήλ:

Η ταχύτητα συρρίκνωσε τον πλανήτη και ο άνθρωπος έχασε την αίσθηση του ταξιδιού. Η ταχύτητα είναι αυταρχική και αντιδημοκρατική. Δεν αφήνει χρόνο για να ακουστούν όλες οι απόψεις πριν αποφασιστεί κάτι.

Η ανατολική Ευρώπη διασπάστηκε σε εθνικιστικά κρατίδια που χαράζουν τα σύνορά τους με αίμα. Ο πάπας ξεσήκωσε το ποίμνιό του για να το αποσπάσει από τη μια αυτοκρατορία και να το παραδώσει σε μια άλλη. Ο εικοστός αιώνας δύει μέσα σε μαύρα και κόκκινα σύννεφα.

Όταν δεν ξέρεις να κάνεις τίποτε άλλο από αυτό που μπορείς, τότε μπορείς να βρεις αυτό που είσαι.

Θέλω να φτάσω σε ένα έργο που αναιρεί τα προηγούμενα.

Σε αυτό το μακρύ ταξίδι τα ίχνη των πελμάτων σου δεν είναι πάνω σε μια ευθεία γραμμή αλλά σε μια σπείρα.

Σαν να αρχίζεις από την αρχή. Τα έργα που μέχρι τώρα έχεις κάνει δεν είναι παρά το λίπασμα για τα επόμενα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: