Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα, 7 Ιανουαρίου 2008

Αντρέ Μπρετόν


Αντρέ Μπρετόν

Για σήμερα και πάλι ένα παλαιότερο κείμενο. Με παρακίνησε να το αναρτήσω η μνεία του Χαράλαμπου Γιαννακόπουλου στο areadingdiary στο ωραίο και πολύτιμο εγχείρημα του οίκου ύψιλον/βιβλία να προχωρήσει στην έκδοση κλασικών υπερραλιστών ποιητών.


«Αναζητώ το Χρυσάφι του Χρόνου»

Στην ιστορία της Τέχνης, όπως άλλωστε και της επιστήμης, υπάρχουν εκείνοι που αρνούνται να προσηλωθούν σε οτιδήποτε άλλο πέρα από την άρδην και ριζική αλλαγή των κανόνων του παιχνιδιού, από το εκ νέου ανακάτεμα της τράπουλας, από την μεθοδική και ποιητική επιμονή τους να δράσουν και να δημιουργήσουν έτσι ούτως ώστε, μετά το πέρασμά τους, τίποτε να μην είναι όπως ήταν πριν. Φυσικά, ο βίος τέτοιων ανθρώπων είναι, συνήθως, περιπετειώδης, είναι μια εύοσμη γιρλάντα γεγονότων που οδηγούν σε απόλυτους έρωτες, σε πανίσχυρες φιλίες, σε ακαριαίες ρήξεις. Είναι βίος όλος βία, αλλά και βίος κοσμημένος πάντα από το αστέρι της ευγένειας. «Είμαι βίαιος γιατί μονάχα θέλω να είμαι ευγενής», έλεγε άλλωστε ο Άμλετ του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, και, «Φοβερός μονάχα από μειλιχιότητα», επαναλάμβανε, με τον δικό του τρόπο, ο Νίκος Καρούζος. Ο Αντρέ Μπρετόν έζησε και έδρασε πεισματικά εμμένοντας στη μέριμνά του να διευρύνει τα όρια της ποίησης, να επιφέρει μιαν εκρηκτική ένωση σχεδόν όλων των τεχνών και, ακόμα πιο σημαντικό, να θέσει τις τέχνες στην υπηρεσία της ελευθερίας, προτείνοντας και προωθώντας με πάμπολλα μέσα το «πάντρεμα» της καλλιτεχνικής πρωτοπορίας με την εμπροσθοφυλακή της επανάστασης. Και κατάφερε πολλά!
Γεννημένος σε μια μικρή πόλη της Βρετάνης, τη νύχτα ανάμεσα στην 18η και 19η Φεβρουαρίου του 1896, ο Αντρέ Μπρετόν διέσχισε τον 20ό αιώνα, όπως διέσχισε και τον πλανήτη, κομίζοντας από την πρώτη του νιότη έως την τελευταία του πνοή το πολύπτυχο μήνυμα της ανατροπής। Με ορμητήριο το Παρίσι, όπου πήγε από νεαρός να εγκατασταθεί, δεν κουράστηκε να εξαπολύει απανωτές επιθέσεις σε κάθε λογής σύμβαση και να εφορμά σε μέχρι τότε απόρθητα οχυρά πεποιθήσεων, αξιών, εθίμων και ηθών. Αποτελεί ένα από τα λίγα, μα τόσο πειστικά και εμπρηστικά, παραδείγματα του πού μπορεί να οδηγήσει η παθιασμένη ενασχόληση με τη γλώσσα όταν αρχίσει να υπερβαίνει κάποια καθιερωμένα όρια και πεδία. Φοιτητής την ιατρικής, μεσούντος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, θα έρθει σε επαφή με τις ρηξικέλευθες αναλύσεις του Ζίγκμουντ Φρόιντ, η απελευθερωτική δύναμη των οποίων θα αποτελέσει έναν από τους τρεις στύλους της σοφίας αυτού του πολυσχιδούς καλλιτέχνη και επαναστάτη. Οι άλλοι δύο θα είναι η διαλεκτική του Γκέοργκ Φρίντριχ Χέγκελ και η εξεγερμένη λαλιά των λεγόμενων καταραμένων ποιητών, του Ιζιντόρ Ντυκάς, του Αρθούρου Ρεμπώ, του Καρόλου Μπωντλέρ.

Καθοριστικές θα είναι επίσης, πέρα από τις πρώτες του μελέτες, και οι πρώτες του γνωριμίες. Η ζωή και η τέχνη από νωρίς αρχίζουν, στην περίπτωση του Μπρετόν, να βαδίζουνε μαζί στην ίδια γόνιμη ατραπό. Το 1917 γνωρίζει, λοιπόν, τον επίσης φοιτητή ιατρικής Λουί Αραγκόν, που έμελλε να γίνει μια από τις σημαντικές, και λίαν αμφιλεγόμενες, καλλιτεχνικές προσωπικότητες της Γαλλίας, ενώ την προηγούμενη χρονιά είχε συναντηθεί με τον Ζακ Βασέ, έναν εξαίσιο εκκεντρικό τυχοδιώκτη που τις μέρες δούλευε χαμάλης στις αποβάθρες ενώ τις νύχτες γοήτευε και αναστάτωνε το Παρίσι ντυμένος υπερβολικά κομψά και φερόμενος με μιαν ακραία ποιητική ιδιορρυθμία. Ο Βασέ ήταν, όπως και ο Αρθούρος Κραβάν, ένας από τους πρωτεργάτες της αναγόρευσης της ζωής σε Όγδοη Τέχνη, ζώντας γρήγορα, παράφορα και μες στην αχλή ενός ανησυχαστικού θρύλου.
Ταχύτατα, ο Μπρετόν συνάπτει σχέσεις με την αφρόκρεμα της παριζιάνικης διανόησης, σχέσεις που δεν θα έμεναν σε μιαν απλή κοσμική ή και καλλιτεχνική ανταλλαγή ιδεών και αβροτήτων αλλά δεν θα αργούσαν να οδηγήσουν στην ίδρυση ενός από τα πιο καταλυτικά κινήματα του περασμένου αιώνα. Συνδέεται φιλικά με τον μεγάλο ποιητή Γκιγιόμ Απολλιναίρ, δημιουργό του πρώτου υπερρεαλιστικού δράματος με τίτλο «Οι μαστοί του Τειρεσία», και με τους νεαρούς ποιητές Πολ Ελιάρ και Φιλίπ Σουπώ, με τους οποίους συγκροτεί τον πυρήνα αυτού που έμελλε να μείνει στην ιστορία ως Υπερρεαλισμός.
Από την αρχή κιόλας, ο Μπρετόν απορρίπτει τα σουσούμια του μοναχικού ποιητή και του δημιουργού που μένει κλεισμένος στον φιλντισένιο πύργο του. Δείχνει μιαν ιδιαίτερη προτίμηση για τις συλλογικές δραστηριότητες και παρεμβάσεις, μια προτίμηση που δεν εγκατέλειψε ποτέ. Ήδη το 1919, συνθέτει μαζί με τον Σουπώ τα πρωτοποριακά «Μαγνητικά Πεδία», ένα κολάζ πεζών, ποιημάτων και αλλόκοτων αφορισμών όπου την πρωτοκαθεδρία έχει η απολύτως ελεύθερη έκφραση, ακόμα και η καταγραφή παράλογων, τρελών, ξέφρενων σκέψεων που, ενώ φαινομενικά απομακρύνονται από την ποίηση όπως την ξέραμε, στην ουσία αποθεώνουν την ποιητική έκφανση της σκέψης και της ζωής. Στα «Μαγνητικά Πεδία» συναντάμε φράσεις-κλειδιά τόσο για την μετέπειτα εξέλιξη του Μπρετόν όσο και για το σύνολο της αβανγκάρντ του 20ού αιώνα, φράσεις όπως «Η λησμονιά είναι η πιο φλογερή λαχτάρα». Διόλου τυχαίο δεν είναι ότι η πρώτη επίσημη (αλλά επί δεκαετίες κρυφή!) διακήρυξη των situationnistes, των καταστασιακών του Γκι Ντεμπόρ, σύμφωνα με την οποία «Η λήθη είναι το κυρίαρχο πάθος μας», αποτελεί μια ηχώ αυτής της ρήσης του Μπρετόν.
Ο Μπρετόν και οι φίλοι του θα προσχωρήσουν στο ανατρεπτικό κίνημα Νταντά, θα αντλήσουν ό,τι ισχυρότερο είχε να δώσει, και θα το οδηγήσουν στην εκκωφαντική του διάλυση για να προχωρήσουν στην ίδρυση του Υπερρεαλισμού. Ο Μπρετόν κρίνει στρατηγικά ότι είχε φτάσει η στιγμή του περάσματος από την μηδενιστική άρνηση που πρέσβευε το Νταντά στην συνεκτική θέση, από την δέουσα τότε κονιορτοποίηση των άκαμπτων πεποιθήσεων στη συγκρότηση ενός νέου έμπρακτου ηθικοαισθητικού προτάγματος, από την καταβαράθρωση ενός συστήματος πεπαλαιωμένων και οικτρά διαψευσμένων αξιών στην περιπέτεια της επινόησης και της διάδοσης αξιών που εμπνέονται από τον έρωτα της ελευθερίας και την ελευθερία του έρωτα, από τη λυτρωτική ενδοσκόπηση, από τη συλλογική δράση και από τον γόνιμο ανθρωποκεντρισμό. Ακόμη λάμπει η ρήση: «Ο Άνθρωπος είναι η απάντηση όποια κι αν είναι η ερώτηση». Ακόμη μένει επίκαιρο το μέλημα του Μπρετόν για την «αποστολή της εδραίωσης της αλήθειας στον κόσμο». Ακόμη ισχύει, και κλείνεται ξανά και ξανά, το μεγάλο ραντεβού του Υπερρεαλισμού με την Ιστορία: «Ναι, αυτό είναι το εγχείρημά μας. Το Όνειρο και η Επανάσταση είναι φτιαγμένα για να συμμαχήσουν, όχι για να αποκλείσουν το ένα το άλλο. Να ονειρεύεσαι την Επανάσταση δεν σημαίνει ‘ότι την αποποιείσαι, αλλά ότι την κάνεις διπλά και δίχως νοητικές επιφυλάξεις».
Φυσικά, ο ποιητής μας δεν παραλείπει να ερωτευτεί και να υμνήσει τον έρωτα, τον οποίο και θεωρεί αείζωο σύμμαχο της επανάστασης. Σε όλη του τη ζωή ερωτευόταν και τον ερωτεύονταν. Παρέμεινε προσηλωμένος σε ένα αυτοσχέδιο είδος σειραϊκής πολυγαμίας, που σημαίνει ότι έμενε αδιάλλακτα πιστός στην εκάστοτε καλλονή που τον συνάρπαζε και τον συντρόφευε, αλλά μονάχα ενόσω διαρκούσε η υπέροχη παραφορά του έρωτα. Μόλις άρχιζε να σβήνει η φλόγα, δεν δίσταζε να απομακρυνθεί και να την αναζητήσει αλλού.Η Σιμόν Καν, η Σουζάν Μουζάρ η Ζακλίν Λαμπά, η Ελίζα Μπίνχοφ, μεταξύ άλλων, όλες ευειδέστατες, περίκομψες και με τη στόφα της Μούσας να φέγγει μέσα τους και γύρω τους, συντρόφεψαν τον Μπρετόν στις περιπέτειές του και απόλαυσαν το δώρο του ρόδου που είναι ο Απόλυτος Έρως. Ο Μπρετόν εξάλλου υπογράφει την περιλάλητη Νατζά και τον Τρελό Έρωτα, δύο από τα πλέον λυρικά και νοήμονα και αισθαντικά ντοκουμέντα για την λυτρωτική λάμψη του Ίμερου, και βέβαια την «Ελεύθερη Ένωση», αναμφιβόλως το απόλυτο απολυτίκιο των ερωτευμένων. «Η γυναίκα μου με γλουτούς από αμμόλιθο και αμίαντο/ Η γυναίκα μου με γλουτούς ράχης κύκνου/ Η γυναίκα μου με ανοιξιάτικους γλουτούς/ Με φύλο γλαδιόλας/ Η γυναίκα μου με φύλο κοιτάσματος χρυσού και ορνιθορύγχου/ Η γυναίκα μου με φύλο από φύκια και παλιές καραμέλες/ Η γυναίκα μου με φύλο από καθρέφτη/ Η γυναίκα μου με μάτια γεμάτα δάκρυα/ Με μάτια μενεξεδένιας πανοπλίας και μαγνητικής βελόνας/ Η γυναίκα μου με μάτια σαβάνας/ Η γυναίκα μου με μάτια νερό για να πίνεις στη φυλακή/ Η γυναίκα μου με μάτια από ξύλο πάντα κάτω απ’ το τσεκούρι/ Με μάτια της στάθμης του νερού του επιπέδου του αέρα της γης και της φωτιάς».
Η ερωτοτροπία του Μπρετόν με την επανάσταση θα τον οδηγήσει αρχικά στο Κομμουνιστικό Κόμμα, από το οποίο όντως δεν άργησε να αποχωρήσει, και στη συνέχεια σε μια κρίσιμη συνάντηση με τον τροτσκισμό, και με τον ίδιο τον Λέοντα Τρότσκι. Ο Μπρετόν, υπέρμαχος πάντα μιας απόλυτης ηθικής και προικισμένος με σπάνια πολιτική διορατικότητα και με κρυστάλλινη διαύγεια, θα είναι από τους πρώτους που καταδίκασαν τις διαβόητες δίκες της Μόσχας, καθώς και το επαίσχυντο γερμανοσοβιετικό σύμφωνο μη επιθέσεως, ενώ θα σταθεί γενναιόψυχα στο πλευρό των τροτσκιστών και των αναρχικών στη διάρκεια του Ισπανικού Εμφυλίου. Πέρα από τους δρόμους που άνοιξε στην τέχνη, ο μεγάλος αυτός άντρας, μπόρεσε να ανοίξει και λεωφόρους στην επανάσταση. Μεγάλο μέρος του Μάη του 68 αντλεί την έμπνευσή του από θέσεις και ρήσεις του Αντρέ Μπρετόν, ενώ το λεγόμενο κίνημα για την υπέρβαση της τέχνης και την πραγμάτωσή της στο πεδίο της καθημερινής ζωής όφειλε τη θαυμαστή ύπαρξή του στους μεθοδικούς πειραματισμούς και στη στάση που κράτησε ο Μπρετόν απέναντι στα κυρίαρχα πρότυπα των καιρών του.
«Η επανάσταση μόνη δημιουργός του φωτός», θα γράψει ο ιδρυτής του Υπερρεαλισμού στο συγκλονιστικό του κείμενο Αρκάνα 17. «Κι αυτό το φως μπορεί να αναγνωρίσει μόνο τρεις δρόμους: την ποίηση, την ελευθερία, και τον έρωτα, και πρέπει να εμπνέουν τον ίδιο ζήλο και να συγκλίνουν, ώστε να συγκροτήσουν το ίδιο περίγραμμα της αιώνιας νεότητος, στο πιο μυστικό κι αφώτιστο σημείο της καρδιάς του ανθρώπου».
Ακάματος τελάλης της τόλμης και της τελείωσης του ανθρώπου μέσα από την φιλοσοφία, την ποίηση και την περιπέτεια, ο Μπρετόν δεν θα σταματήσει να ταξιδεύει στα πέρατα της γης για να διαδώσει τις ιδέες του, πάντα αντλούμενες από την πράξη και πάντα επιστρέφοντας στη δράση, για να ενθαρρύνει ταλαντούχους εραστές της ζωής να εκφραστούν και να πειραματιστούν κι άλλο. Από το Παρίσι στη Μασσαλία, κι από τον γαλλικό νότο στη Νέα Υόρκη, κι από κει στην Τενερίφη, στην Πράγα, στις Αντίλλες. Μάλιστα, κι αυτό είναι ακόμα ένα ωραίο πειστήριο του πόσο επικίνδυνη μπορεί να είναι η ελεύθερη ποίηση για τους κρατούντες, μια επίσκεψή του στην Αϊτή, το 1945, για κάποιες διαλέξεις έγινε η θρυαλλίδα που άναψε τη φωτιά της επανάστασης. Αποσπάσματα από την πρώτη του ομιλία εκεί αναδημοσιεύτηκαν σε μια τοπική φοιτητική εφημερίδα και προκάλεσαν σάλο και πάραυτα μια γενική απεργία που εξελίχθηκε σε γενικευμένη εξέγερση και οδήγησε στην πτώση του το καταπιεστικό καθεστώς.
Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο, ο Αντρέ Μπρετόν προχώρησε σε μιαν επανίδρυση του Υπερρεαλισμού, εξέδωσε πληθώρα εντύπων και επιθεωρήσεων, αντιτάχθηκε στον συρμό του υπαρξισμού που έκανε μιαν εφήμερη θραύση, άγονη από πολλές απόψεις, επέτεινε το θαυμαστό φλερτ του με τον αναρχισμό, πρωτοστάτησε στην σκανδαλώδη «Διακήρυξη των 121», κατά της γαλλικής πολιτικής στην Αλγερία, τον Απρίλιο του 1960, και δεν σταμάτησε στιγμή να στέκεται στο πλευρό των νέων που έσπευδαν να τον γνωρίσουν και να τον εμπιστευτούν. Ναι, η πυρετώδης δραστηριότητα, σχεδόν πάντα συλλογική, και η φλεγόμενη νιότη στάθηκαν πάντα τα καύσιμα αυτής της μεγαλειώδους λοκομοτίβας που άκουγε στο όνομα Αντρέ Μπρετόν.
«Πάνω απ’ όλα», γράφει συνοψίζοντας τη διαλεκτική του «εγώ» με το «εμείς» και την περιπέτεια της ζωής του, ο ποιητής του Απολύτου, «ήμασταν απασχολημένοι με μιαν εκστρατεία συστηματικής άρνησης, απελπισμένοι απ’ τις συνθήκες κάτω από τις οποίες σε μια τέτοια ηλικία έπρεπε να ζήσουμε. Η άρνησή μας ωστόσο δεν σταμάτησε εκεί. Ήταν αχόρταγη και δεν γνώριζε περιορισμούς. Εκτός από την απίστευτη ηλιθιότητα των επιχειρημάτων που προσπαθούσαν να νομιμοποιήσουν τη συμμετοχή μας σε μιαν υπόθεση όπως ο πόλεμος, που η εξέλιξή του μας άφηνε αδιάφορους, η άρνηση αυτή κατευθυνόταν – και έχοντας ανατραφεί σε ένα τέτοιο σχολείο, δεν είμαστε τώρα ικανοί να αλλάξουμε ώστε να μην κατευθύνεται πια – εναντίον όλων των διανοητικών, ηθικών και κοινωνικών υποχρεώσεων που συνεχώς και απ’ όλες τις μεριές συσσωρεύονται στον άνθρωπο και τον συντρίβουν. Από τη διανοητική άποψη ήταν ο χυδαίος ορθολογισμός και η ‘τετράγωνη’ λογική που πριν απ’ όλα προκαλούσαν τον τρόμο και την καταστροφική ορμή μας. Από την ηθική άποψη ήταν όλα τα καθήκοντα: θρησκευτικά, πολιτικά και οικογενειακά. Από την κοινωνική άποψη ήταν η εργασία. Όπως είπε ο Ρεμπώ, ‘Ποτέ δεν θα δουλέψω, ω χείμαρροι φλόγας!’ και επίσης, ‘Το χέρι που γράφει αξίζει όσο το χέρι που οργώνει! Τι αιώνας χεριών! Ποτέ δεν θα σηκώσω το χέρι μου!’».
Ο ποιητής και επαναστάτης Αντρέ Μπρετόν, γεννημένος πριν από εκατόν δέκα χρόνια, έμελλε να αφήσει την τελευταία του πνοή το 1966, πριν από τέσσερις δεκαετίες. Χτυπημένος από το άσθμα που είναι, θαρρείς, η ασθένεια των επαναστατών (θυμίζουμε τους επίσης ασθματικούς Τσε Γκεβάρα και Γκι Ντεμπόρ). Το έργο του παραμένει επίκαιρο όπως και η ρήση του ότι έχουμε ανάγκη τα «παρατηρητήρια του εσωτερικού ουρανού». Η επιγραφή στον τάφο του, «Αναζητώ το χρυσάφι του χρόνου», δεν παύει να εμπνέει όλους εκείνους που πιστεύουν ακράδαντα ότι η Πράξη είναι η Αδελφή του Ονείρου.

70 σχόλια:

Χαράλαμπος Γιαννακόπουλος είπε...

Ιδού! ο ποιητής και συγγραφέας, ο στοχαστής και επαναστάτης, ο επινοητής αναστατώσεων και περιπετειών που, όπως μας αρέσει να λέμε (και πολύ σωστά το λέμε), μας έβγαλε στους δρόμους και μας έδειξε που βρίσκεται το θαύμα και που μας περιμένουν οι εξαίσιες συναντήσεις.

"Παρατήστε τα όλα. Παρατήστε το Νταντά. Παρατήστε τη γυναίκα σας. Παρατήστε τη φίλη σας. Παρατήστε τις ελπίδες και τους φόβους σας. Παρατήστε τα παιδιά σας στο δάσος. Παρατήστε τον γάμο για να πάτε για πουρνάρια. Παρατήστε στην ανάγκη την άνετη ζωή σας. Παρατήστε ό,τι σας δίνουν για μια θέση στο μέλλον. Πάρτε τους δρόμους."

George-Icaros Babassakis είπε...

Ω, ναι, όντως, ΔΕΝ ΑΝΘΗΣΑΝ ΜΑΤΑΙΩΣ!Και δεν παύουν να εμπνέουν αυτοί οι Δημιουργοί Ανατροπείς Αναστήματα. Γίνονται "κτήμα ες αεί", κι αυτοί, μας κατεβάζουν στους δρόμους, εκεί όπου κάποτε θα στήσουμε οδοφράγματα καμωμένα από κόκκινα και γαλάζια άνθη!

"Προσελκύουμε τους λύκους με καθρέφτες από χιόνι"

ΙΩΑΝΝΗΣ ΞΕΝΙΔΗΣ είπε...

Μπαμπασάκη, εδώ μέσα έχεις μπόλικο οξυγόνο!!!

Ανώνυμος είπε...

Φτιάξε κάτι ωραίο και για την Rrose Selavy ...

... και για τον άλλον, που φέτος έκλεισε τα 100 και είναι ολοζώντανος κι έτοιμος για όλα.

Please

George-Icaros Babassakis είπε...

@aurora borealis: ΟΚ, για τον Μαρσέλ/Rrose. Ποιος έκλεισε φέτος τα 100 και είναι έτοιμος για όλα; Πες μου. please, για να χαρά και να επιληφθώ.

George-Icaros Babassakis είπε...

ουπς: να χαρώ

Ανώνυμος είπε...

Quote:

«Ο Άνθρωπος είναι η απάντηση όποια κι αν είναι η ερώτηση».
Andre Gide

Στο βιβλίο Entretiens με τις συνεντεύξεις του ο Breton είπε το εντελώς αντίθετο. Και είχε σοβαρούς λόγους γι' αυτό.
Λυπάμαι που κάποια παιδιά που ψάχνονται δίχως προσανατολισμό κάθονται και σ' ακούνε. Όσο για μας που κάνουμε (με δική μας πρωτοβουλία και αφιλοκερδή κόπο) δουλειά στο Ύψιλον και αλλού για να 'χεις εσύ να παριστάνεις τον ενθουσιώδη ειδήμονα, απλώς γελάμε.
Αλλά είπαμε: κάποιοι που σε διαβάζουν αξίζουν κάτι καλύτερο.

Τα υπόλοιπα δημοσίως. Και επωνύμως.

Unknown είπε...

افضل شركة تنظيف بالرياض
شركة عزل اسطح بالرياض
شركة تنظيف فلل بالرياض
شركة عزل اسطح بالرياض
شركة عزل خزانات بالرياض
شركة تنظيف خزانات بالرياض
شركة تنظيف بيارات بالرياض
شركة تخزين عفش بالرياض
شركة تسليك مجاري بالدمام
احسن شركة تنظيف بالرياض
here
here
here
here
here

منصتك الاخبارية είπε...

http://www.prokr.net/2016/09/western-region-water-leaks.html
http://www.prokr.net/2016/09/misc-regions-water-leaks.html
http://www.prokr.net/2016/09/madinah-region-water-leaks.html
http://www.prokr.net/2016/09/central-region-water-leaks.html
http://www.prokr.net/2016/09/eastern-region-water-leaks.html
http://www.prokr.net/2016/09/western-region-movers.html
http://www.prokr.net/2016/09/misc-regions-movers.html
http://www.prokr.net/2016/09/madinah-region-movers.html
http://www.prokr.net/2016/09/central-region-movers.html
http://www.prokr.net/2016/09/eastern-region-movers.html

Unknown είπε...

The firms could now concentrate a lot more on the top quality of their field instead of the number of fans. facebook reviews

Islam είπε...

Nice Blog likely new ideas :D  don't hesitate to visit me too

البيت السعودى نقل اثاث ونقل عفش جميع مدن السعودية ( جدة , الرياض ,المدينة ,مكة)

خدمة 24 ساعه وخصم 30% 0566974662

وفك وتركيب وتغليف الأثاث وخدمات التنظيف بخامات ألمانية من الممكن تقديم كل خدمة منفردة حتى خامات التغليف والتنظيف نرسلها للعميل مع مندوبنا إيمانا منا إن بعض العملاء يرغبون في تغليف وتنظيف الأثاث بأنفسهم والبعض الأخر يرغب تقديم كل خدمات شركتنا بمعنى الخدمة الشاملة

شركات نقل

نقل اثاث

شركة نقل اثاث

شركات نقل اثاث

شركة نقل موبليا

شركات نقل موبليا

شركات نقل الموبليا

نقل وتغليف اثاث

نقل وتغليف الاثاث

شركة نقل وتغليف اثاث

شركة نقل وتغليف الاثاث

فك اثاث

فك وتركيب الاثاث

افضل شركات نقل العفش

افضل شركة نقل اثاث فى

افضل شركة فى نقل الاثاث فى السعودية

خدمات نقل اثاث

شركة نقل مستلزمات فنادق

شركة نقل جميع الأغراض

movers

نقل اثاث "نقل عفش"

http://easysaudi.com

http://easysaudi.com/category/%d9%86%d9%82%d9%84-%d8%a7%d8%ab%d8%a7%d8%ab-%d9%86%d9%82%d9%84-%d8%b9%d9%81%d8%b4/

http://easysaudi.com/tag/%d9%86%d9%82%d9%84-%d8%a7%d8%ab%d8%a7%d8%ab/

http://easysaudi.com/tag/%d9%86%d9%82%d9%84-%d8%b9%d9%81%d8%b4-%d8%ac%d8%af%d8%a9/

https://sites.google.com/view/furniture-movers

https://saudi-furniture-movers.blogspot.com/

http://saudi-furniture-movers.blogspot.com/2017/01/0562623916_65.htmlمكتب شغالات وخادمات سيفتى مايد نوفر لكم افضل مكتب شغالات"شغالات,خادمات,خدم,مربية اطفال,جليسه مسنين" Maid service

http://safetymaid.com


Unknown είπε...

No longer longing to become popular today. Buy Facebook Followers as a way to increase fame and acceptance on the internet in a shorter time period. buy cheap facebook followers

Unknown είπε...

Are you currently eager to Buy YouTube Views? In this case, you're on correct page. We can help you for this issue. buy youtube subscribers

Unknown είπε...

http://www.prokr.net/2016/09/control-cockroaches-8.html
http://www.prokr.net/2016/09/control-cockroaches-7.html
http://www.prokr.net/2016/09/control-cockroaches-6.html
http://www.prokr.net/2016/09/control-cockroaches-5.html
http://www.prokr.net/2016/09/control-cockroaches-4.html
http://www.prokr.net/2016/09/control-cockroaches-3.html
http://www.prokr.net/2016/09/control-cockroaches-2.html
http://www.prokr.net/2016/09/control-cockroaches.html

Unknown είπε...

Have you been enthusiastic about procuring Android App Store ratings and reviews? If that is so, you’re on exact web page. We can provide you genuine Android App Store reviews/ratings in bulk. here to you can buy app reviews

Unknown είπε...

Are you presently worried about being cheated when buying Android App Store reviews/ratings? It’s factual that many people are offering-up incentives for clients just to rate apps. buy android reviews and ratings

Unknown είπε...

Much more activities on facebook fan page captures more reputation. To do this, you need to procure facebook video views on day after day. This can create you prosperous. purchase facebook video views

Unknown είπε...

Companies and companies square measure continually probing for bushed one Place which might facilitate them in Promotion buy facebook usa likes

Unknown είπε...


Very nice post. I definitely appreciate this site. Stick with it!
http://www.kuwait.prokr.net/
http://www.emirates.prokr.net/

رواد الحرمين είπε...شركة عزل فوم بالرياض

شركة عزل فوم بالقطيف

شركه عزل فوم بالدمام

شركة عزل فوم بالقصيم


شركة عزل فوم بالجبيل


شركة عزل فوم بولي يورثينشركة كشف تسربات المياه بالاحساء

نقل العفش είπε...

I really enjoyed reading this post, big fan. Keep up the good work andplease tell me when can you publish more articles or where can I read more on the subject?
شركة نقل الاثاث ابيات وهي من افضل الشركات التي تقدم خدمة نقل العفش في السعودية وبالتحديد في الدمام والخبر
نقل عفش بالدمام
شركة نقل اثاث بالدمام
شركة نقل عفش بالدمام
شركة نقل اثاث بالخبر
فلا تتردد بالاتصال لنقل العفش والاثاث في ابيات افضل شركة نقل الاثاث في الاحساء والخبر والدمام
ميز ارخص شركة نقل اثاث بالدمام كما ذكرنا بالاعلي باننا في المركز السعودي الخدمي بالدمام والخبر ونكون فى غاية السعادة عندما بخدمتكم دائما وفي المقابل نسعي للتميز حتي نكسب ثقتكم فالجميع يسعي دائما للتعاقد مع افضل وارخص شركة نقل اثاث بالدمام وهذا هو هدفنا ان نكون الافضل دائما من ناحية جودة الخدمات و الاسعار ايضا فاننا نقدم اليكم خدمات نقل جميع محتويات المنزل
نقل اثاث بالدمام

moon είπε...


https://searchwikipedieea.co/ar/category/nilesat
https://searchwikipedieea.co/ar/category/song-lyrics
https://searchwikipedieea.co/ar/category/dreamsmeaningsforfree
https://searchwikipedieea.co/ar/category/download-android-applications
https://searchwikipedieea.co/ar/category/friv

xccc είπε...

Have you been needing to get popularity quickly? Social media site Twitter will be the appropriate way for you. here you can buy twitter followers

Unknown είπε...

Buy YouTube likes. That is the popular approach for boosting your Google authority. To discover more keep studying this website. buy youtube subscriber

rehabgad1 είπε...


Good write-up. I definitely love this site. Keep it up

http://prokr123.page.tl/Home.htm
http://prokr123.npage.de/empty.html
http://prokr123.zohosites.com/
http://alawqat.com/

omar ail είπε...

Your site is very helpful
http://antiinsectss.zohosites.com/
http://antinsects.freeblog.biz/
https://www.tumblr.com/blog/noran-love
http://hamssat.net/

Sophie Grace είπε...

your article is very impressive and useful. Thank you for sharing the post. net worth

mohamed είπε...


شركة ترميم فلل وقصور بالرياض من أفضل شركات الترميم
مقاول عام بالرياض ومن أفضل شرككات المقاولات
اجذب المزيد من الزبائن إلى مطعمك من خلال تصاميمه الفريدة من نوعها. نتميز بكوننا من أفضل شركات التصميم الداخلي في الرياض
وتنفيذ ديكور بالرياض وأفضل مصمم تصميم وتنفيذ ديكورات بالرياض - شركة تشطيبات داخلية بالرياض-شركة تشطيبات خارجيه بالرياض-شركة تشطيب فلل بالرياض - اسقف معلقة - جبسنبورد – ارضيات
شركة انظمة امنيه بالرياض افضل شركة كاميرات
اجذب المزيد من الزبائن إلى مطعمك من خلال تصاميمه الفريدة من نوعها. نتميز بكوننا من أفضل شركات التصميم الداخلي في الرياض

Unknown είπε...

Lifetime Replacement is an element that you rarely find, while you Buy facebook reviews. Merely a handful of great suppliers provide this. buying facebook reviews

على محمد είπε...شركة رش مبيدات بالدمام
شركة رش مبيدات بالقطيف
شركة مكافحة حشرات بالخبر
شركة مكافحة حشرات بالجبيل
شركة مكافحة حشرات بالاحساء
شركة مكافحة حشرات بالقطيف

seocom είπε...

فني سباكة بالمدينة المنورة
فنى كهربائي بالمدينة المنورة
معلم بوية بالمدينة المنورة
رقم سباك بجدة
فني دش بجدة
رقم كهربائي بجدة
رقم دهان بجدة
معلم جبس بورد بجدة
رقم فني دش بجدة
نجار بجدة

الركن المكلي είπε...


شركة نقل عفش بجدة
شركة نقل عفش بجده
شركه نقل عفش بجده
شركة نقل عفش داخل جدة
افضل شركة نقل عفش بجدة
افضل شركه نقل عفش بجده
نقل عفش
شركة نقل جدة
ارقام نقل عفش
شركة نقل عفش
رقام نقل عفش
شركات نقل عفش
نقل العفش
شركات نقل العفش بجدة
نقل عفش جدة
نقل العفش جدة
نقل عفش جده
نقل العفش جده
نقل عفش بجدة
نقل عفش بجده
نقل العفش بجدة
نقل العفش بجده
نقل عفش بجده رخصيه
نقل عفش بجدةرخيص

الركن المكلي είπε...


شركة نقل عفش بجدة
شركة نقل عفش بجده
شركه نقل عفش بجده
شركة نقل عفش داخل جدة
افضل شركة نقل عفش بجدة
افضل شركه نقل عفش بجده
نقل عفش
شركة نقل جدة
ارقام نقل عفش
شركة نقل عفش
رقام نقل عفش
شركات نقل عفش
نقل العفش
شركات نقل العفش بجدة
نقل عفش جدة
نقل العفش جدة
نقل عفش جده
نقل العفش جده
نقل عفش بجدة
نقل عفش بجده
نقل العفش بجدة
نقل العفش بجده
نقل عفش بجده رخصيه
نقل عفش بجدةرخيص

الركن المكلي είπε...


شركة نقل عفش الطائف
نقل عفش من الطائف الي جدة
دينا نقل عفش بالطائف
اسعارنقل العفش بالطائف
نقل عفش بالطائف
نقل عفش بطايف
نقل عفش بطائف
ارخص شركة نقل عفش بالطائف
افضل شركه نقل عفش بالطائف
نقل عفش من الطائف الي الرياض
تكلفة نقل العفش من الطائف الي الرياض
نقل عفش بالطايف
نقل العفش بالطايف
نقل عفش بطائف
دينا نقل عفش بالطائف
ارقام نقل العفش بالطايف
نقل عفش بطائف
شركه نقل عفش بطائف
شركة نقل عفش داخل الطايف
نقل عفش من الطايف الي جدة
نقل اثاث بالطائف
شركة نقل اثاث بطائف

omar ail είπε...

Your site is very helpful
https://antiinsectsss.blogspot.com.eg/
https://antinspect.wordpress.com/
http://antinspect.bravesites.com/blog
https://www.prokr.net/ksa/jeddah-water-leaks-detection-isolate-companies/
http://moversjeddah.com/

انجين محمد είπε...

تركيب دش بجدة
فني دش بجدة يقوم على تنفيذ كافة الأعمال المتعلقة بالمشروع والقنوات الفضائية، وكذلك الأقمار الصناعية وأجهزة الإستقبال، في عصرنا هذا شهدنا تطورات كبيرة في الأقمار الصناعية وتنوعت القنوات الفضائية حيث كثرت تلك القنوات عن ذي قبل، ولذلك أصبح أمر تواجد فني دش من أهم الخدمات المطلوبة والشائعة في الوقت الحالي.
ولذلك يعمل فني دش بجدة على القيام بكافة الخدمات المتعلقة بتلك المهمة مثل تركيب أدشاش أو العمل على صيانتها، ومن ثم إضافة العديد من الأقمار وكذلك باقات مشفرة وبعض الترددات الهامة والخاصة بقنوات مميزة يسعى الكثير لتواجدها في جهازه، كل ذلك يقوم به فني دش بجدة بأقل الأسعار

Ahmad Heydari είπε...

کسب و کار جدید
مرجع بیوگرافی
امام دوازدهم

Ahmad Heydari είπε...

خرید آجیل
خرید زرشک
زرشک دانه اناری
فندق با پوست
خرید انجیر خشک
خرید اینترنتی سنجد

seocom είπε...

شركة نقل اثاث بالرياض
شركة نقل اثاث بالرياض أساس نجاحها الإلتزام و الدقة حيث تعدك بإلتزام تام بالمواعيد و العمل بسرعة لأنه قد تم تدريب الأيدي العاملة على أعلى مستوى من الكفاءة حيث أن نقل الاثاث للعميل هو يوم شاق فمهما كان حجم العفش ينتهي العمال من نقل العفش كله سينتهي فى ساعات قليلة لأن العمال يعملون بسرعة و بدون توقف لعدم إضاعة وقت العميل و تمتلك الشركة أحدث أنواع السيارات المخصصة للنقل و أيضاً أفضل و أمهر المهندسين و السائقين المدربين بخبرة و مهنية و لدينا فنيين مختصون بالفك و التركيب فالخبرة لها دور عظيم بعملية المحافظة على رونق الاثاث و المحافظة علية فى حالتة .

شركات نقل الاثاث بالرياض
شركة نقل اثاث من الرياض ال دبي
شركة نقل عفش بالرياض
شركة نقل اثاث خارج الرياض
شركة نقل اثاث بالرياض
افضل شركة تغليف اثاث بالرياض
شركة نقل اثاث من الرياض إلى الاردن
شركة نقل اثاث خارج الرياض
شركة نقل اثاث بالرياض
شركة تغليف اثاث بالرياض

rehabgad1 είπε...


Good write-up. I definitely love this site. Keep it up

https://rehabgad.edublogs.org/
https://prokr123.webnode.com/
http://prokr123.over-blog.com/
http://grooo7.com/
https://www.prokr.net/ksa/jeddah-water-leaks-detection-isolate-companies/

Unknown είπε...

The post is very nice. I just shared on my Facebook Account.

Checkout my site: SoundCloud Application

Unknown είπε...

I am happy to find this post very useful for me, as it contains lot of information. I always prefer to read the quality content and this thing I found in you post. Thanks for sharing.

Checkout my site to Facebook

memohost είπε...

مظلات وسواتر
مظلات
شبوك
قرميد
هناجر
سواتر
مظلات سيارات
سواتر خشبية
سواتر حدائق
هناجر ومستودعات

memohost είπε...برجولات
كلادينج
تركيب مظلات
مظلات حدائق
هناجر ومستودعات الرياض
تركيب سواتر
مظلات وسواتر
مظلات لكسان
مظلات حدائق الرياض
بيوت شعر

memohost είπε...تركيب مظلات سيارات الرياض
قرميد الرياض
مظلات وسواتر الرياض
تصاميم واجهات محلات كلادينج
سواتر حديدية
تركيب الكلادينج
مظلات الرياض
سواتر الرياض
تركيب مظلات الرياض
تركيب سواتر الرياض

memohost είπε...


مظلات سيارات الرياض
بيوت شعر الرياض
شبوك الرياض
تركيب هناجر الرياض
تركيب هناجر
تركيب قرميد حديد
مظلات ساكو
مظلات مدارس
مظلات مسابح
مظلات هرمية

memohost είπε...


مظلات وسواتر المملكه
حداد مظلات وسواتر
بيوت شعر ملكية
برجولات حديد

memohost είπε...شركة التميز للخدمات المنزلية بالسعودية
شركة تنظيف مجالس بحفر الباطن
شركة كشف تسربات بخميس مشيط
ارخص شركة تنظيف بالدمام
ارخص شركة تسليك مجارى بالدمام
شركة تنظيف بالبخار بالدمام
شركة تسليك مجارى حفر الباطن
شركة تنظيف منازل بحفر الباطن
افضل شركة مكافحة حشرات بحفر الباطن
مظلات

memohost είπε...سواتر
شركات مكافحة الحشرات بحفر الباطن
مظلات وسواتر
شركة نقل عفش بحفر الباطن
شركة كشف تسريبات بحفر الباطن
هناجر
شركة نقل عفش بحفر الباطن
شركة نقل عفش بخميس مشيط
شركة تنظيف منازل بخميس مشيط
شركة تنظيف منازل بالدمام

memohost είπε...شركة تنظيف بخميس مشيط
افضل شركة تنظيف بحفر الباطن
شركة مكافحة حشرات بخميس مشيط
شركة مكافحة حشرات بالدمام
شركة كشف تسربات بالدمام
افضل سباك بالرياض
ارخص شركة تسليك مجارى بخميس مشيط
افضل نجار بالرياض
افضل شركة تنظيف خزانات بخميس مشيط
شركة تركيب غرف نوم بالرياض

memohost είπε...افضل نجار بجدة
شركة تركيب اثاث ايكيا بالرياض
شركة عزل اسطح بحفر الباطن
شركة نقل عفش بجدة
شركة عزل فوم بحفر الباطن
شركة تركيب غرف نوم ايكيا بالرياض
شركة نقل عفش بالدمام
شركة عزل اسطح بالدمام
شركة تنظيف خزانات بالدمام
ارخص شركة تنظيف منازل بالدمام

memohost είπε...شركة التميز للخدمات المنزلية بالامارات
شركة تنظيف سجاد بالبخار في دبي
شركة مكافحة الفئران بدبي
شركة مكافحة بق الفراش بدبي
شركة تنظيف بدبي
شركة تنظيف خزانات بدبي
شركة تنظيف كنب بالبخار بدبي
شركة تنظيف الستائر بدبي
شركات تنظيف السجاد في دبي
شركة تنظيف ستائر بالبخار بدبي

memohost είπε...شركة مكافحة حشرات دبي
شركة رش مبيدات بدبي
شركة تنظيف فلل دبي
شركة تنظيف موكيت بدبي
شركة تنظيف بالبخار دبي
ماكينة غسيل السجاد في الامارات
شركة مكافحة الصراصير بدبي
شركة مكافحة العتة بدبي
شركة مكافحة الرمة بدبي
شركة تنظيف بالبخار في دبي

memohost είπε...شركة تنظيف مطابخ وازالة الدهون في دبي
شركة جلي وتلميع رخام في دبي
شركة مكافحة حشرات الجهراء
شركة تنظيف منازل الجهراء
شركة مكافحة حشرات الاحمدي
شركة تنظيف منازل الاحمدي
تسليك مجاري الكويت
شركة مكافحة حشرات الفروانية
شركة مكافحة حشرات بالكويت
شركة تنظيف منازل الفروانية

memohost είπε...

شركة تنظيف منازل بالكويت

بروكر είπε...

I definitely love this site.
http://thinkr.xyz/members/prokr2020
https://prokr2020.page4.me/
https://prokr2020.activeboard.com/
https://www.prokr.net/ksa/jeddah-water-leaks-detection-isolate-companies/

Unknown είπε...

The post is very nice. I just shared on my Facebook Account.

Checkout my site: Facebook Auto Liker

omar ail είπε...

Your site is very helpful
http://prokeer2020.over-blog.com/
https://antiisects.yolasite.com/
https://oali78313.wixsite.com/prokerantiinsects/blog
https://www.prokr.net/ksa/jeddah-water-leaks-detection-isolate-companies/
http://fkhamh.com/

omar ail είπε...

Your site is very helpful
http://prokeer2020.over-blog.com/
https://antiisects.yolasite.com/
https://oali78313.wixsite.com/prokerantiinsects/blog
https://www.prokr.net/ksa/jeddah-water-leaks-detection-isolate-companies/
http://fkhamh.com/

Falcon Solution LTD είπε...

Falcon Solution ltd provide best service with best price for Epoxy resin floor coating, Epoxy floor paint in Bangladesh. for more details here : Epoxy Flooring in Bangladesh

elfares είπε...


باور
باور لمكافحة الحشرات

شركة مكافحة حشرات في الشارقة
شركة مكافحة حشرات في راس الخيمة
شركة مكافحة حشرات في دبي
شركة مكافحة حشرات في الفجيرة
شركة مكافحة حشرات في ام القيوين


elfares είπε...

الابداع للديكور والخدمات المنزلية
مظلات
شركة تنظيف منازل بجدة
شركة تركيب غرف نوم بالرياض
شركة تركيب اثاث ايكيا بالرياض

دهان بريده
معلم جبس بورد بريده
دهانات جوتن بريده

elfares είπε...


مظلات
هناجر
كلادينج
شبوك
حداد مظلات
بيوت شعر
سواتر
برجولات

تركيب جلسات برجولات

elfares είπε...


ارخص شركة نقل عفش بالقطيف
نقل عفش بالقطيفنقل عفش جدة السامر

elfares είπε...


افضل شركة عزل اسطح بالخبر

شركة عزل اسطح بالجبيل
ارخص شركة عزل اسطح بالجبيل

elfares είπε...

كود 1
مظلات وسواتر القشيري
مظلات
سواتر
هناجر
بيوت شعر
شبوك
قرميد
برجولات

مظلات اسطح
مظلات لكسان

elfares είπε...

كود 1
مظلات وسواتر القشيري
مظلات
سواتر
هناجر
بيوت شعر
شبوك
قرميد
برجولات

مظلات اسطح
مظلات لكسان

elfares είπε...


شركة نقل اثاث بابها

شركة نقل عفش بنجران
نقل عفش بنجران

Saudi public services είπε...


ارقام شركات نقل عفش بالدمام رخيصة بالفك والتركيب والتغليف والضمان
ارخص شركات نقل عفش بالخبر بالفك والتركيب والتغليف والضمان
افضل شركات نقل عفش بالجبيل رخيصة بسعر 200 ريال بالفك والتركيب
ارخص شركات نقل عفش بالقطيف بالفك والتركيب والتغليف والضمان
ارقام شركات نقل عفش بالاحساء بالفك والتركيب والتغليف والضمان
افضل شركات نقل عفش بالظهران بالفك والتركيب والتغليف والضمان

Creative Buildingbd είπε...

Creative Buildingbd is the best floor hardener service provider in Bangladesh. Floor hardener users will get best floor hardener service at an affordable price from us.