Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 16 Μαρτίου 2009

ΔΟΚΤΩΡ ΔΗΘΕΝ ΚΑΙ ΚΥΡΙΟΣ ΧΆΙΝΤ




Το σημερινό μου Ραδιοχρονογράφημα από το Κανάλι 1, Πειραιάς 90,4 FM και www.kanaliena.gr στη 1 παρά 5, όπως πάντα. Το Σάββατο, στην εκπομπή «Ο Αφρός των Ημερών» φιλοξενήσαμε τον ποιητή Ανδρέα Παγουλάτο, μια σημαντική μορφή της καλλιτεχνικής πρωτοπορίας. Στη φωτογραφία, ο Ανδρέας Παγουλάτος και η Ελεάννα Μαρτίνου.

Δόκτωρ Δήθεν και Κύριος Χάιντ

Η ευκολία είναι ένας από τους κινητήριους κανόνες της εποχής μας. Ιδίως στην άσκηση κριτικής. Αβασάνιστα, εύκολα, πάρα πολύ εύκολα, σπεύδουν ορισμένοι να κρίνουν, να επικρίνουν, να κατακρίνουν. Φαίνεται ότι η παλιά κακή μάγισσα, η Ζήλια, κάνει καλά τη δουλειά της, αδελφωμένη με την Ευκολία. Στόχος των εύκολων κρίσεων/επικρίσεων/κατακρίσεων είναι συνήθως οι δημιουργοί, οι καλλιτέχνες, οι άνθρωποι που εκφράζονται, που εκτίθενται, που λένε την αλήθεια τους, που κοινοποιούν τα οράματά τους, που ζούνε με έναν τρόπο τον οποίο επιλέξανε, που δεν τους επιβλήθηκε, και μένουνε πιστοί στις προσηλώσεις τους.

Κάποιοι, από τότε που θυμούνται τον εαυτό τους, υφίστανται την συνήθως δόλια και ύπουλη κριτική ότι είναι Διδάκτορες του Δήθεν, ότι κάνουν όσα κάνουν για λόγους άλλους από αυτούς που δηλώνουν, ότι επικαλούμενοι κάποια τσιτάτα, κάποιους συγγραφείς, κάποιους ζωγράφους, κάποιους μουσικούς, περιβάλλονται από μιαν αίγλη που δεν τους ανήκει. Ας είναι, όπως λέει μια φίλη μου αγαπημένη, ας είναι! Τα γεγονότα μιλάνε από μόνα τους, και μιλάνε πάντα πιο ηχηρά, πιο στιβαρά, πιο τίμια από τις φτηνές λέξεις των επικριτών. Οι λεγόμενοι Διδάκτορες του Δήθεν δεν κινδυνεύουν από την καταλαλιά των Κυρίων Χάιντ, των κρυμμένων επικριτών που δεν έχουν να επιδείξουν κανένα δημιουργικό έργο, που δεν εκτίθενται ποτέ, που ζουν ζηλεύοντας και όχι δουλεύοντας.

Δευτέρα σήμερα, 16 Μαρτίου, και να έχουμε μια καλή εβδομάδα όλοι μας, και οι Διδάκτορες του Δήθεν και οι Κύριοι Χάιντ. Εις πείσμα των ανιαρών καιρών, ας απολαύσουμε ό,τι καλύτερο μας προσφέρει η μουσική, η ποίηση, η πεζογραφία, η τέχνη. Ας απολαύσουμε, φερειπείν, το νέο τεύχος, το πέμπτο, του ηλεκτρονικού περιοδικού «Βακχικόν», www.vakxikon.gr όπου μπορείτε να διαβάστε πολύτιμα κείμενα από νέους και βετεράνους των τεχνών και των γραμμάτων, ανάμεσα στα οποία μια μεστή παρουσίαση του μεγάλου εικαστικού Νίκου Κεσσανλή από την Ελεάννα Μαρτίνου, το έξοχο «Ο Μπουκόβσκι ετοιμάζει αβγά και μπέικον» του Χαράλαμπου Γιαννακόπουλου, και το αφήγημα «Μικόλ» της Σώτης Τριανταφύλλου.

Άλλη καλή πρόταση για μια καλή εβδομάδα είναι η ανάγνωση της βιογραφίας του μεγάλου στοχαστή Walter Benjamin. Την υπογράφει ο Μόμε Μπρόντερσεν, τη μεταφράζει η έμπειρη Ιωάννα Μεϊτάνη, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια. Πρωτότυπος φιλόσοφος, ο Benjamin, και πάντα επίκαιρος. Η βιογραφία του Μπρόντερσεν είναι μια πολύ καλή ευκαιρία γνωριμίας με τη σκέψη του Walter Benjamin.

Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης
Πλατεία Παπαδιαμάντη, 16/03/09

Δεν υπάρχουν σχόλια: