Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 28 Μαρτίου 2008

ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΡΑΔΙΟΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ


Το παρακάτω τρίτο Ραδιοχρονογράφημά μου για το Κανάλι 1, Πειραιάς, στους 90.4, μεταδόθηκε σήμερα, 28 Μαρτίου, πέντε λεπτά πριν από το μεσημέρι. Αύριο, η ζωντανή μου εκπομπή Ο Αφρός των Ημερών, από τις 10 το βράδυ και έως τα μεσάνυχτα, φιλοξενεί τον ποιητή, συγγραφέα, και blogger Χαράλαμπο Γιαννακόπουλο, σε ένα γκαγκάν-γκαγκάν αφιέρωμα στους εξαίσιους λεχρίτες Τσαρλς Μπουκόβσκι και Τομ Γουέιτς. Ως γνωστόν The Piano Has Been Drinking, Not Me…

Radio3

Η Ποίηση πάντα βρίσκει τρόπους να επιμένει, να πυκνώνει το λόγο, να παράγει νόημα και σημασίες. Να μας κάνει ν’ αλλάζουμε τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε την καθημερινότητά μας, που σημαίνει να μας κάνει ικανούς να αντιλαμβανόμαστε και να δεξιωνόμαστε τη μαγεία που σκιρτάει και θάλλει στις κόγχες της καθημερινής ζωής. Η ποίηση είναι το άσμα ασμάτων, είναι το θαύμα θαυμάτων, είναι το «οξυγόνο αντιδιαστολής», καθώς έλεγε ο Νίκος Καρούζος, είναι το «τραγούδι που ξεγελάει το χρόνο», όπως διατεινόταν ο Ανδρέας Μπρετόν.
Στους καιρούς μας, ύστερα από μια παρατεταμένη ύφεση, η Ποίηση μοιάζει να περνάει πάλι στη μελωδική της αντεπίθεση. Κι ένα από τα όπλα της είναι η ευκολία με την οποία μπορείς να επικοινωνήσεις μέσω των blogs. Η αμεσότητά τους. Η ευκαιρία να δημοσιοποιείς τον ποιητικό σου λόγο, και να σταθμίζεις τις αντιδράσεις, να συνομιλείς για το ποίημά σου προτού δαπανήσεις χρήμα και χρόνο ώστε να το δεις τυπωμένο.
Συχνά-πυκνά, λοιπόν, θα σας ενημερώνω, φίλες και φίλοι, από τούτο το Ραδιοχρονογράφημα, για ποιητικά και ποιοτικά blogs που ανακαλύπτω, και που διατηρούν ένα παλλόμενο ενδιαφέρον.
Σήμερα, θα σας παρουσιάσω το blog με τον τίτλο «Ημερολόγιο Ανάγνωσης». Το βρίσκετε πληκτρολογώντας στο Google τον τίτλο «Ημερολόγιο Ανάγνωσης» ή areadingdiary.wordpress.com. Το επιμελείται ο ποιητής και συγγραφέας Χαράλαμπος Γιαννακόπουλος. Λάτρης του Ουίλιαμ Σαίξπηρ αλλά και του Ουίλιαμ Μπάροουζ, του Ανδρέα Μπρετόν αλλά και του Ανδρέα Εμπειρίκου, του Καρόλου Μπωντλαίρ αλλά και του Καρόλου Μπουκόφσκι, ο Γιαννακόπουλος μάς μιλάει αισθαντικά, με όμορφα ελληνικά, με ευαίσθητη μεθοδικότητα και μεθοδική ευαισθησία, για τα ταξίδια του στο χάρτινο σύμπαν των σελίδων. Στο «Ημερολόγιο Ανάγνωσης» θα βρείτε ποιήματα, εκπληκτικές λίστες βιβλίων –π.χ. βιβλία όπου πρωταγωνιστεί το Παρίσι, ή βιβλία με κεντρικό θέμα τα όνειρα–, κείμενα για αγαπημένους λογοτέχνες και αγαπημένες πόλεις, κι ακόμα δοκίμια και μεταφράσεις.
Ας επαναλάβω πώς μπορείτε να βρείτε το blog του Γιαννακόπουλου: πληκτρολογώντας στο Google τον τίτλο «Ημερολόγιο Ανάγνωσης», ή κατευθείαν το areadingdiary.wordpress.com. Και ας απολαύσουμε ένα δείγμα γραφής του:
«Η ποίηση δεν έχει άλλο σκοπό απ’ το να αποκαλύπτει και να προσφέρει στον άνθρωπο τη ζωή πλήρη, να εντείνει την ικανότητά του ν’ αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα και την εμπειρία, να δίνει στη στιγμή όση διάρκεια απαιτείται προκειμένου να φωτιστεί η ποίηση που κρύβεται μέσα στα δευτερόλεπτα. Αυτή ακριβώς είναι η ικανότητα που έχει ο ποιητής: διακρίνει μέσα στο κοινότοπο και στο καθημερινό το θαύμα και το κάνει ορατό και για τους άλλους. Ο έρωτας, όσο καιρό διαρκεί και όσο καταφέρνει να ανανεώνεται, κάνει το ίδιο για τους ερωτευμένους· μια απροσδόκητη χειρονομία, μια ριπή του ανέμου, μια τυχαία συνάντηση, ένας ψίθυρος επίσης. Μα ο ποιητής είναι ο συνειδητός και έλλογος και παράφορος διασαλευτής της τάξης και της ησυχίας· δεν αρκείται να τακτοποιεί την εμπειρία, να ερμηνεύει το ορατό, να αναπαριστά το υπαρκτό, να μεσολαβεί μεταξύ ανθρώπου και πραγματικότητας. Επιδίωξή του είναι να οδηγήσει τη ζωή προς την κατεύθυνση του αινίγματος, να εγκαταστήσει το αίνιγμα και το θαύμα στην καθημερινότητα και να αφήσει τη λάμψη τους να καταυγάσει τη ζωή των ανθρώπων».

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Kirie,ikare.Simera,mia-fili-mou-mou-egrawe-sto-msn:
"Ti-simainei-"etsi-akrivos"?
Tis-apantisa:Simainei-oti
Eisai-poli-periergi!".
Vlepeis,einai-poiisi-na-agkomaxa-
kapoios-na-sou-apodeiwei
-ti-skewi-tou.
Kai-molis-iremisei,
na-peis:"etsi-akrivos!!"

Ανώνυμος είπε...

Etsi-akrivos,opos-otidipote!
Μα ο ποιητής...τη ζωή των ανθρώπων».
Eyxaristo