Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010

Χθες. Μια Ωραία Κυριακή!


[Το διάβασα σήμερα, στο Κανάλι 1, 90,4 FM και www.kanaliena.gr στις δώδεκα παρά δέκα, ως συνήθως]

Οι Γυναίκες, ο Αλιέντε, και η Ταπεινότητά μου


Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, και να σκεφτόμαστε την Υπατία και την Patti Smith, τη Sylvia Plath, τη θρυλική Καλάμιτυ Τζέιν και την Ann Sexton, την Nico και την Eddie, τα Κορίτσια όπως τα ύμνησε ο Χρήστος Βακαλόπουλος, τη Δανάη Στρατηγοπούλου και τη Σοφία Βέμπο, την Patricia Highsmith, τη Σαπφώ την Ποιήτρια και τη Σαπφώ τη Νοταρά, τις γυναίκες που στάθηκαν στο πλευρό του Mark Rothko, του Jackson Pollock, του Andre Breton, την Anna Blume όπως την τραγούδησε ο μέγας Kurt Schwitters, και την Φαρμακερή Άννα του Γιώργου Μακρή.

Γυναίκες, οι σελήνες μας~ η Φλέρυ Νταντωνάκη, η Τρελή του Φεγγαριού. Γυναίκες, τα μέγιστα τιμαλφή μας~ η Lady Day, με τον σπαραγμό στη φωνή, με το βραχνό βλέμμα. Η Emma Goldman, η Μούσα της Αναρχίας, παρέα με τη Rosa Luxemburg, αυτό το ακούραστο μυαλό, αυτή η ψυχή η παθιασμένη, και μαζί τους η Frida Gallo, η Πελώρια Ψυχή μέσα σ’ ένα κορμί σακατεμένο.

Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, και χθες στο Κανάλι 1, να μιλάει η Σταυρούλα Καρύδη, η Πρόεδρός μας, στον Γιάννη Καραλόγο, και μετά η Ελεάννα Μαρτίνου να εκθειάζει τη δημιουργικότητα. Κατόπιν, 1 με 3, στη Radio Propaganda, να φιλοξενώ τον σκηνοθέτη πειραματικών ταινιών και δάσκαλο στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, τον Θανάση Ρεντζή, και πάλι να εγκωμιάζουμε των γυναικών το σθένος, τη δύναμή τους, και τα πολλά ταλέντα τους.

Και σαν τελειώσαμε την εκπομπή, παραδώσαμε με αγάπη τη σκυτάλη στη Μαρίνα Παπαδοπούλου, στην εκπομπή «Εν Πλω», και στην εκλεκτή καλεσμένη της. Η οποία εκλεκτή, θα σας πω ποια είναι σε λίγο, μου έκανε τη μεγαλύτερη και συγκινητικότερη φιλοφρόνηση στη ζωή μου όλη. Στράφηκε, σαν συστηθήκαμε, χαμογέλασε πλατιά, και είπε «Αυτός εδώ μοιάζει πολύ με τον Αλιέντε. Ίδιος είναι. Με τον Αλιέντε».

Καμάρωσα. Και καμαρώνω. Είναι ανθρώπινο, πολύ ανθρώπινο, κάποιες τέτοιες φιλοφρονήσεις να είναι η προίκα μας, το οπλοστάσιό μας, τα παράσημά μας. Ιδίως όταν προέρχονται από μια προσωπικότητα απροσμέτρητη, από έναν άνθρωπο βεληνεκούς αδιανόητου, από μία Μεγάλη Γυναίκα. Την ξέρετε όλη: η Μαρία Φαραντούρη!

Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης
Πλατεία Παπαδιαμάντη, 08/03/2010

1 σχόλιο:

WCF είπε...

"Γυναίκες, οι σελήνες μας"..πολυ ωραίο.