Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2008

ΡΑΔΙΟΝΙΚΕΣ



Αθέατες Νίκες μες στο Θέαμα της Ποταπότητας

Δεν χάνουμε εμμένοντας στις αγάπες μας τις αείζωες: στη μουσική, στην ποίηση, στην λεπταίσθητη πεζογραφία, στα εικαστικά, στον κινηματογράφο. Και πάντα ευγνωμονούμε όσους μας κάνουν δώρα πολύτιμα μέσα από την τέχνη τους. Ιδού, λοιπόν, μια ανθοδέσμη από τέτοια χαρίσματα για να ξεκινήσει η εβδομάδα όμορφα και ωραία και καλά:

Απόψε, και κάθε Δευτέρα, στο Barrio, στην οδό Κεραμεικού 53, στο Μεταξουργείο, οι Fungover, ένα έξοχο τζαζ τρίο, δικό μας, ελληνικό, παίζει καταπληκτική μουσική, ζωντανά, από τις 9 το βράδι και μετά. Ελάτε να τους ακούσετε και θα με θυμηθείτε. Οι Ντούβας, Κασιάνης, και Τριανταφυλλόπουλος, στα τύμπανα, το μπάσο, και το πιάνο, αντιστοίχως, μας ταξιδεύουν στα ηχητικά τοπία της καλής τζαζ.

Στο Barrio, επίσης, ας το επαναλάβω: Κεραμεικού 53 στο Μεταξουργείο, από σήμερα και για ένα μήνα η Ελεάννα Μαρτίνου, συνεργάτις του Καναλιού 1, επί των εικαστικών, εκθέτει μιαν ενότητα έργων με τίτλο Rêverie du Pauvre, Ο Ρεμβασμός του Φτωχού, τίτλος εμπνευσμένος από τον μεγάλο συνθέτη Erik Satie. Πρόκειται για μια σειρά 29 ανθρωποκεντρικών συνθέσεων, που μας θυμίζουν την περιλάλητη ρήση «Ο Άνθρωπος είναι η Απάντηση όποια κι αν είναι η Ερώτηση».

Τα «Διάφανα Κρίνα», μια δεμένη μελωδική μπάντα, με φανατικό κοινό, μας προσφέρουν από σήμερα το νέο τους cd. Θα το παρουσιάσουμε στο Κανάλι 1, θα απολαύσουμε παρέα τις συνθέσεις του Θάνου Ανεστόπουλου, του Παντελή Ροδοστόγλου, του Νίκου Μπάρδη, του Τάσου Μαχά και του Κυριάκου Τσουκαλά.

Η ποιήτρια Ζέφη Δαράκη έρχεται να μας απογειώσει με τα δυναμικά ποιήματά της, με τη νέα της συλλογή «Σε ονομάζω θα πει σε χάνω», εκδόσεις Αλεξάνδρεια. «Ερημώνει η ποίηση το πρόσωπό μου», γράφει η Δαράκη, «Άλλοτε εσήμαινε ουρανό το μπλε του χρόνου/ Τα λόγια ξεκλειδώναν μουσικές// Καρφιτσωμένη στα φυλλαράκια των δέντρων/ αμίλητη στραφτάλιζε η νεότητα/ και απερίγραπτη/ Αχ δε μιλιέται αυτό το ποίημα/ διακλαδώνεται/ στα κλάματα που το γέννησαν// Εκείνη τη μέρα ήταν σίγουρο/ πως θα χιόνιζε/ και θα τα σκέπαζε όλα/ τα πατημένα μεγάλα τίποτα».

Τέλος, ο εκλεκτός ποιητής και πεζογράφος Γιάννης Ευσταθιάδης υπογράφει το περίκομψο βιβλίο «Πορσελάνη», εκδόσεις ύψιλον/βιβλία. Πρόκειται για 44 σύντομα διηγήματα για νεκρές φύσεις όπως μας τις δίδαξε η ζωγραφική, για ένα διαρκές παιχνίδι με τον παρελθόντα χρόνο και την πανταχού παρούσα μνήμη. Διαβάζω ένα απόσπασμα από το διήγημα «Μαύρο στιλό σε μολυβοθήκη»: «Θέλει πάντα οι λέξεις του να αποτίθενται στο χαρτί μέσα από τα νεύρα και τη μοναξιά του χεριού του –με τη φιλική μεσολάβηση του στιλό– και όχι με τους επηρμένους αντικατοπτρισμούς μιας οθόνης. Μαύρα γράμματα, μικρά πενθήματα που συσσωρεύονται στα άσπρα κατάστιχα ενός άγραφου χρόνου, τον παρηγορούν. Αν η ζωή του είναι μια σειρά σβησμένα στιλό, προσπαθεί να ατενίσει τη φλόγα των αχρησιμοποίητων που δεν έγραψαν ακόμη».

Καλή βδομάδα, λοιπόν, με τους Fungover, την Ελεάννα Μαρτίνου, τα «Διάφανα Κρίνα», τη Ζέφη Δαράκη, και τον Γιάννη Ευσταθιάδη να μελωδούν και να λάμπουν μέσα στη μουντάδα αυτών των ημερών, να καταγάγουν νίκες αθέατες μέσα στο θέαμα της ποταπότητας.

Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης
Πλατεία Παπαδιαμάντη, 24/XI/2008

1 σχόλιο:

άντερ κονστράξιον είπε...

Ίκαρε καλημέρα. Για δες λίγο το blog μας. http://www.our-living-room.blogspot.com/
Σε έχουμε προσθέσει στους συνδέσμους μας. Ανέμενε πρόσκληση...
Οι μαθητές σου...