Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 9 Δεκεμβρίου 2008

ΡΑΔΙΟΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ



Το σημερινό Ραδιοχρονογράφημα είναι το πρώτο από μια σειρά άλλων όπου θα θίγω το ζήτημα της γενικευμένης παραλυσίας των διοικούντων, και του πόσο ανησυχητική, αν μη τι άλλο, είναι η παρούσα κατάσταση. Ακούστε νουνεχείς φωνές στο Κανάλι 1, Πειραιάς, 90,4 FM (http://www.kanaliena.gr/) και στο Κόκκινο, 105,5 FM (http://www.left.gr/index2.php)

Γιατί Δεν Καταλαβαίνουν και Πόσο Επικίνδυνο Είναι Να Μην Καταλαβαίνουν

Είχα κάνει ένα Ραδιοχρονογράφημα με τίτλο «Διαβάζει ο Βουλγαράκης Hans Fallada;» Με τους φίλους μου, καιρό τώρα, λέμε ότι, ως χώρα και κοινωνία, πιάσαμε πάτο. Αλλά μοιάζει ο πάτος μάλλον απύθμενος. Παρακολουθώντας εκ του συστάδην τα τεκταινόμενα των τελευταίων ημερών, αρχίζουμε έμπλεοι ανησυχίας, να αναρωτιόμαστε αν οι κρατούντες έχουν την παραμικρή σχέση με την πραγματική πραγματικότητα και αν δεν είναι εγκλωβισμένοι, αυτάρεσκα και αμήχανα, σε κάποιο αλλόκοτο στούντιο της ανυπαρξίας~ αν έχουν διαβάσει ποτέ περί αιτίων και αφορμών του Πελοποννησιακού Πολέμου, τον «Ηγεμόνα» του Μακιαβέλι, τη «Μεγάλη Γαλλική Επανάσταση» του Πρίγκιπος Κροπότκιν, τα όσα έχουν γραφτεί για την Κομμούνα του 1871, για να μην πω τίποτα περί της εξέγερσης του μαύρου πληθυσμού στο Λος Άντζελες τον Αύγουστο του 1965, για τον Μάη του 68, σχεδόν παγκοσμίως, αλλά ιδίως στο Παρίσι, καθώς και για τα σύγχρονα ξεσπάσματα στις μητροπόλεις. Κι ακόμα, αν διαβάζουν πια εφημερίδες, περιοδικά, blogs, οτιδήποτε~ το ότι δεν γράφουν, και, συνήθως, έχουν χάσει και την ικανότητα να μιλάνε, είναι πασιφανές. Μοιάζουν να είναι παγιδευμένοι σ’ έναν παρανοϊκό καθρέφτη όπου δεν βλέπουν παρά μονάχα το είδωλό τους, και τίποτε άλλο.
Ο κύριος Παυλόπουλος και οι συν αυτώ μοιάζουν να αγνοούν τι συμβαίνει στην κοινωνία, και να εκπλήσσονται , μιλώντας μια γλώσσα που γίνεται ολοένα και πιο ακατανόητη για τον στοιχειωδώς έλλογο, έναρθρο και ενημερωμένο πολίτη του σήμερα. Μοιάζουν να αγνοούν πόσο εκρηκτική γίνεται η σημερινή πολεοδομία, με την βίαιη συνύπαρξη μιας αφηνιασμένης χλιδής και μιας πεπιεσμένης φτώχειας, άγριας φτώχειας. Δίπλα στα μπαράκια με τα ουίσκι των εννέα ευρώ, υπάρχουν άνθρωποι που κάνουν ουρές για ν’ αγοράσουν πουλόβερ και σακάκια από τους κυνηγημένους πλανόδιους πωλητές. Το κέντρο των Αθηνών εδώ και χρόνια λεηλατείται όχι από τους μανιασμένους κουκουλοφόρους όπως τους λένε, αλλά από σχεδιασμούς που έχουν εκπονηθεί σε άλλες χώρες, σχεδιασμούς που δολίως διώχνουν από το κέντρο τα πανεπιστήμια, τα πνευματικά ιδρύματα, τις εφημερίδες, διαλύουν τις καλλιτεχνικές κοινότητες και γειτονιές, εξαφανίζουν τους κινηματογράφους, κατακερματίζουν τον κοινωνικό ιστό, μετατρέπουν τα πάντα σ’ ένα γιγάντιο Mall εμπορευμάτων στερημένων από κάθε πνευματική διάσταση. Το ζήτημα είναι περίπλοκο, έχει ιστορικές ρίζες, βαθύτατες πολιτικές απαρχές.
Ο έκπληκτος κύριος Παυλόπουλος και οι συν αυτώ μοιάζουν να αγνοούν ότι δεν είναι μονάχα των πιτσιρικάδων η οργή. Μοιάζουν να αγνοούν ότι το καζάνι βράζει εδώ και καιρό, και, φοβάμαι, θα εξακολουθήσει να βράζει. Ότι υπάρχουν καθηγητές πανεπιστημίου που δύσκολα τα βγάζουν πέρα~ ότι ψωμολυσάνε σπουδαίοι μουσικοί~ ότι επίσης σπουδαίοι ποιητές πληρώνουν 2 και 3 χιλιάδες ευρώ από την τσέπη τους για να εκδώσουν μία συλλογή τους~ ότι οι κινηματογραφιστές είναι στριμωγμένοι από παντού~ ότι υπάρχουν διανοούμενοι πενήντα χρονών βυθισμένοι στην απόγνωση. Τα αηδόνια έχουν σιγήσει, και ο Οδυσσέας Ελύτης είχε γράψει, τριάντα χρόνια τώρα και βάλε, «όπου δεν λαλεί αηδόνι, λαλεί βόμβα μολότοφ».

Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης
Πλατεία Παπαδιαμάντη, 9/ΧΙΙ/2008

5 σχόλια:

thomas είπε...

ικαρε οταν καιγεται η παρνηθα και συγκεντρωνονται μονο 3000 ατομα στο συνταγμα για ΒΟΥΒΗ διαμαρτυρια και οταν παρακολουθουμε απαθεστατα σε αστυνομικο τμημα της χωρας μας τη βαναυση προσβολη δυο μεταναστων ο πατος που αναφερεις αργει.θωμας.

Παράξενος Ελκυστής είπε...

O Ελύτης είχε γράψει ακόμα: "οι νέοι με τα πρησμένα πόδια που τους έλεγαν αλήτες"... πόσο τραγικά επίκαιρος παραμένει...

outcast poetry είπε...

το χειρότερο και μαζί εξοργιστικότερο είναι πως σαφώς και καταλαβαίνουν..τους βολεύει να κάνουν όμως πως όχι..και έρχεται το μπαλάκι σ΄εμάς του υπόλοιπους να προσπαθούμε να εξηγήσουμε τα αυτονόητα και πασιφανέστατα περιστατικά που αναφέρεις στο κείμενο σου...

με κουράζει να εξηγώ το λογικό και το πασιφανές...αλλά θα συνεχίσω να το κάνω για να μη νομίζουν οι τύποι πως μας πείθουν επειδή λένε τα ψέμματα τους με στόμφο και υποκριτικά σοβαρά βλέμματα...ποντάροντας στην αδυναμία του τηλεθεατή να αξιολογήσει τα λεγόμενά τους...γιατί προφανώς είναι κουρασμένος από χιλιάδες άλλα πράγματα που βιώνει..(ας μην κατηγορούμε κανέναν για ηλιθιότητα..η ηλιθιότητα δεν είναι επιλογή κανενός)

η κοινωνία έχει πιάσει πάτο...και κάποιοι περιμένουν απ΄τους αγανακτισμένους- όποιοι κι αν είναι αυτοί- να αντιδράσουν με πράξεις κολεγίου...

ο πάτος γεννά αντιδράσεις πάτου..όλα δικαιολογούνται...

καλησπέρα Ίκαρε Μπαμπασάκη

George-Icaros Babassakis είπε...

@thomas: Καλά τα λες, Θωμά, αλίμονο! Κατεπειγόντως να υπρασπίσουμε το Νόημα, ό,τι έχει Σημασία, την ίδια τη Λογική!

@παράξενος ελκυστής: Να 'σαι καλά, και σου χαρίζω αυτό: "Μια νομοθεσία εντελώς άχρηστη για τις Εξουσίες/ θα 'τανε αληθινή σωτηρία" (από τη "Μαρία Νεφέλη").

@outcast poetry: Δεν κατηγορώ κανένα, προσπαθώ κι εγώ να ερμηνεύω και να εξηγώ, και θεωρώ την κατάργηση της Λογικής, την διολίσθηση στην ασυναρτησία, και την παντελή έλλειψη προσόντων (όταν έχεις κάποια υπεύθυνη θέση) πράγματα επικίνδυνα, πολύ επικίνδυνα πια. Καλή (όσο γίνεται) μέρα!

outcast poetry είπε...

καλημέρα κύριε Μπαμπασάκη...μια διόρθωση να κάνω γιατί είδα πως παρεξήγησες την παρένθεση μου...ήθελα να πω πως θα μπορούσαμε κάλλιστα να αποκαλέσουμε τους τηλεθεατές ηλιθίους ή τουλάχιστον μια μεγάλη μερίδα αυτών που επηρεάζεται από τύπους σαν τον κύριο Παυλόπουλο...αλλά ακόμα κι αν είναι ηλίθιοι αυτό δεν είναι επιλογή τους...

ίσως να μην το διατύπωσα σωστα...