Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2009

ΚΑΛΑ ΝΕΑ




Τα Καλά Νέα

Ποια καλά νέα; Δεν υπάρχουν καλά νέα. Χειροβομβίδα στο στέκι μεταναστών, τραμπουκισμοί σωρηδόν, διάλογοι άλαλων και κουφών, οικονομική κρίση, πολιτισμική καχεξία, μούδιασμα των πάντων. Μια κοινωνία σαράβαλο και σορολόπ, μια κοινωνία όλες οι πόρτες της οποίας έχουν ξεφύγει από τους μεντεσέδες.

Θυμάμαι όταν διάβασα, τον Νοέμβριο του 1991, κοντά μια εικοσαετία πίσω, το σπουδαίο έργο του αείμνηστου Παναγιώτη Κονδύλη «Η Παρακμή του Αστικού Πολιτισμού», αποφάνθηκα ταραγμένος ότι η Ελλάδα υφίσταται αγρίως την παρακμή δίχως όμως να έχει γνωρίσει καμία ακμή κανενός αστικού πολιτισμού, ήτοι είναι σαν κάποιος να έχει νόσημα αφροδίσιο χωρίς να έχει απολαύσει τη χαρά του έρωτα.

Τα καλά νέα δεν υπάρχουν. Οφείλουμε, για να μην τρέχουμε μ’ ένα κατσαβίδι στο χέρι για να σφίγγουμε ο ένας τις λασκαρισμένες βίδες του άλλου, ή του εαυτού μας κιόλας, να επινοούμε καθημερινώς καλά νέα, έστω σε ένα μικροκοσμικό επίπεδο, στο επίπεδο της παρέας, και ξέρουμε ότι εδώ και κάτι δεκαετίες στην Ελλάδα μονάχα οι παρέες, και δη οι δονκιχωτικού τύπου παρέες, μπόρεσαν να προσφέρουν κατιτί στον τόπο.

Τα καλά νέα δεν υπάρχουν, κι όλα δείχνουν ότι θα περάσει καιρός πολύς ώσπου να υπάρξουν. Ας αντλούμε καλά νέα με το σταγονόμετρο, όπου και όπως μπορούμε, για να μην τρελαθούμε. Είναι μια νόμιμη άμυνα κι αυτό, όπως έλεγε ο ιδρυτής του Υπερρεαλισμού, ο Ανδρέας Μπρετόν.

Ιδού τα καλά νέα που άντλησα, όπου και όπως μπόρεσα, τις τελευταίες ημέρες:

Κυκλοφόρησε, και στα αγγλικά, σε έξοχη μετάφραση, ο πρώτος και λίαν σημαντικός, όπως και οι υπόλοιποι έξι, της Αλληλογραφίας του Γκι Ντεμπόρ, από τις εκδόσεις semiotext(e), και με τις φροντίδες του MIT, του Τεχνολογικού Ινστιτούτου Μασαχουσέτης.

Μετά το «Ούτε Τύμπανα, ούτε Τρομπέτες», νέο βιβλίο του Γιάννη Τριάντη ετοιμάζεται για το τυπογραφείο των εκδόσεων Ίκαρος.

Ο Sonny Rollins, εκ των μεγίστων του τενόρου σαξόφωνου, γεννημένος πριν από σχεδόν οχτώ δεκαετίες, είναι καλά και το φυσάει ακόμη.

Ο ακάματος Bob Dylan ετοιμάζει δίσκο-φόρο τιμής στον μεγάλο Hank Williams, συνεπικουρούμενος από σπουδαίους μουσικούς και ερμηνευτές της εποχής μας.

Το «Φιλί», αυτό το εξαίσιο έργο του Γκούσταφ Κλιμτ έκλεισε έναν αιώνα ζωής, και μας συγκινεί και σήμερα.

Οι κομψές εκδόσεις Ερατώ ετοιμάζουν πυρετωδώς εκατό επανεκδόσεις κορυφαίων έργων της παγκόσμιας λογοτεχνίας~ ανάμεσά τους βρίσκονται κλασικά μυθιστορήματα, αστυνομικά νουάρ, δοκίμια, ερωτογραφήματα, και πολλή ποίηση.

Ίσως θεωρηθεί ότι βγάζω από τη μύγα ξύγκι, αλλά μες στον ζόφο των ημερών δεν έχω και πολλές άλλες διεξόδους. Ποιος έχει;

Αύριο, και πάλι… Καλά Νέα!

Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης
Πλατεία Παπαδιαμάντη, 25/02/09

7 σχόλια:

Βαγγέλης Μπέκας είπε...

Καλά νέα:
Βιώνουμε την εποχή του καλλιτεχνικού ατομικισμού, παράγωγο μιας ατομιστικής κοινωνίας που βρίσκεται σε Κρίση. Άρα στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι καλλιτεχνικές συλλογικότητες... που παράγουν πρωτοπορίες.

George-Icaros Babassakis είπε...

@vita mi barouak: Δεν είμαι τόσο αισιόδοξος για τις πρωτοπορίες, και δεν ξέρω πώς θα μπορούσε ή τι θα μπορούσε να είναι μια πρωτοπορία στους καιρούς μας. Απεναντίας, είμαι αισιόδοξος, εμπράκτως, ως προς τις συλλογικότητες. "Πλάσματα συναντιούνται και μια γλυκιά μουσική βγαίνει από τη συνάντησή τους..." έγραφε ένας αγαπημένος συγγραφέας του Debord.

outcast poetry είπε...

κακά νέα:

όχι μόνο δεν γίνονται τέχνη τα ωραία (πόσο μάλλον πρωτοποριακή) αλλά,επιπλέον, έχουμε σταματήσει να τα ζούμε.λίγοι υποφέρουν για την τέχνη και ακόμα λιγότεροι για την ίδια τη ζωή.ευτυχώς υπάρχουν ακόμα οι παλιές ιστορίες και ξεχνιόμαστε διαβάζοντας τες.

καλησπέρα κύριε μπαμπασάκη

teo είπε...

Πολύ όμορφη η ιδέα σας για τα "καλά νέα" κύριε Μπαμπασάκη. Τα έχουμε ανάγκη όλοι μας πολύ περισσότερο απ' οτι νομίζουμε. Η "ενημέρωση" μας δεν τα περιλαμβάνει πλέον...Κατά την άποψή μου δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητα τα καλά σας νέα.

ναυτίλος είπε...

Στα καλά νέα να βάλουμε και την έκδοση της αλληλογραφίας του Εμπειρίκου με τον αδελφό του σε ένα καταπληκτικό βιβλίο λεύκωμα από την Άγρα.

ναυτίλος είπε...

Στα καλά νέα να βάλουμε και την έκδοση της αλληλογραφίας του Εμπειρίκου με τον αδελφό του σε ένα καταπληκτικό βιβλίο λεύκωμα από την Άγρα.

George-Icaros Babassakis είπε...

@outcast poetry: Δεν υπάρχουν μονάχα οι παλιές ιστορίες, υπάρχει και το νυν, η κάθε στιγμή, και στο χέρι μας είναι, ό,τι κι αν γίνεται κοινωνικοπολιτικά, να πλουτίζουμε ο ένας τη ζωή του άλλου, και τη δική του βέβαια!

@teo: Θενκς, φίλε! Θα συνεχίσω (όχι δίχως κάποιο πικρό χιούμορ) να δίνω ειδήσεις που μας χαροποιούν, έστω κι αν ελάχιστοι τους δίνουν σημασία.

@ναυτίλος: Εννοείται, Χρυσάλεξ, φίλοι μου. Έξοχη έκδοση, την έχω εδώ και μερικές μέρες και την απολαμβάνω. Σήμερα μίλησα γι' αυτήν (καθώς και άλλες δύο φορές την περασμένη εβδομάδα) στο ραδιόφωνο. Σας πεθύμησα!